Světový obchod letos klesne o třetinu, odhaduje organizace

Světový obchod se zbožím letos kvůli pandemii covid-19 klesne o 13 až 32 procent. Letošní pokles tak bude mnohem prudší než v době globální finanční krize před deseti lety. V příštím roce, až pandemie odezní, se obchod pravděpodobně zotaví, pokud jednotlivé země budou spolupracovat. Ve svém výhledu to dnes uvedla Světová obchodní organizace (WTO).

Služby nejsou do výhledu zahrnuty. WTO nicméně odhaduje, že obchod se službami bude koronavirem nejhůře zasažen kvůli omezením v dopravě a v cestování.

Rozpětí odhadu letošního poklesu je poměrně široké. Podle WTO je stále nejisté, jaké ekonomické dopady nynější bezprecedentní zdravotní krize představuje. Generální ředitel WTO Roberto Azevedo v prohlášení označil výhled za ošklivý.

"Rychlé a energické oživení je ale možné. Rozhodnutí, která jsou teď přijímána, určí budoucí podobu zotavení a vyhlídky globálního růstu," uvedl. Důležité podle něj bude udržení otevřených a předvídatelných trhů, aby se obnovily investice. Pokud země budou spolupracovat, bude oživení rychlejší než v případě, že každá země bude jednat sama.

V letošním roce téměř všechny regiony zažijí pokles obchodu o více než deset procent. Nejhůře na tom bude vývoz ze Severní Ameriky a Z Asie. Prudší pokles také zažijí sektory se složitým hodnotovým řetězcem, jako jsou elektronické a automobilové produkty.

Na příští rok WTO předpovídá růst obchodu o 21 až 24 procent. Výsledek ale do značné míry bude záviset na době trvání epidemie a na tom, jak na ni zareagují politici.

WTO také potvrdila, že loni obchod se zbožím klesl o 0,1 procenta. Důvodem bylo obchodní napětí, zvláště mezi Spojenými státy a Čínou, a také zpomalení ekonomiky.

Ještě loni v říjnu WTO předpovídala, že letos obchod stoupne o 2,7 procenta. Za loňský rok počítala s růstem o 1,2 procenta, uvedla agentura Reuters.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto peníze Ekonomika

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy