Venezuela škrtne na svých bankovkách šest nul

Venezuela se opět chystá odstranit nuly z národní měny, aby zjednodušila každodenní transakce, které se již někdy nevejdou ani na kalkulačku nebo vyžadují několikanásobné použití karty k dokončení nákupu. Centrální banka plánuje již v srpnu škrtnou na bankovkách až šest nul, když předchozí vydání bankovek s větší nominální hodnotou problémy způsobené obrovskou inflací nevyřešilo. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na tři informované zdroje.

Škrtnutí nul znamená, že jeden dolar (21,5 Kč) by nově odpovídal hodnotě 3,2 bolívaru místo dosavadních 3,219 milionu bolívaru.

Venezuela naposledy změnila hodnotu bolívaru v roce 2018. V březnu pak začala tisknout bankovku v hodnotě jednoho milionu bolívarů, která se stala největší bankovkou v historii země. Tato bankovka má však nyní hodnotu jen 0,32 amerického centu a nestačí ani k nákupu šálku kávy. Od roku 2008, nejprve za vlády prezidenta Huga Cháveze a pak současného prezidenta Nicoláse Madura, odstranila země ze své měny již osm nul kvůli obrovské inflaci.

Země neformálně přijala americký dolar pro mnoho každodenních transakcí. Většina Venezuelanů však vydělává pouze bolívary.

Změnu si vyžádaly hlavně firmy. Ty upozornily vládu, že věci jako placení daní a další účetní operace se pro ně staly nesmyslně složité.

Venezuelská centrální banka nezveřejňuje pravidelné údaje o inflaci. Podle indexu Café con leche vytvořeného agenturou Bloomberg, který sleduje vývoj cen kávy s mlékem v pekárně v Caracasu, nyní meziroční inflace činí 2339 procent. Klesla tak z více než 300.000 procent v roce 2019. Ve srovnání s předchozím měsícem v květnu ceny stouply o 20 procent.

Venezuelská ekonomika možná již dosáhla svého dna, kterému předcházelo sedm let hospodářského poklesu. Za tu dobu se domácí měna stala prakticky bezcennou kvůli propadu cen ropy a nekontrolovaným vládním výdajům. Pod tlakem amerických sankcí byla vláda nucena zrušit kontrolu nad některými cenami, snížit dotace na zboží, včetně benzinu, a odstranit mnohá devizová omezení, což by mohlo umožnit zemi vrátit se v letošním roce k růstu.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy