Světové ceny potravin byly loni nejvyšší v historii, vzrostly o 14 procent

Světové ceny potravin loni vzrostly na rekord. Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v průměru zvýšil o 14,3 procenta na 143,7 bodu. To je nejvíce od roku 1990, kdy se index začal sledovat. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Organizace upozornila, že vzrostly ceny ve všech kategoriích, na rekordu jsou tedy i ceny pšenice a kukuřice. Rekordní hodnotu zaznamenal v průměru za loňský rok index cen rostlinných olejů a na nejvyšší hodnotu od roku 1990 vzrostly také indexy cen mléčných výrobků a cen masa.

Index za celý rok vzrostl, přestože v prosinci se už devátý měsíc za sebou snížil. Dál se tak vzdálil měsíčnímu rekordu z března, kdy se po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu index dostal na rekordních 159,7 bodu.

Prosincový pokles indexu způsobily hlavně nižší ceny rostlinných olejů, obilovin a masa. Mírně se však zvýšily ceny cukru a mléčných výrobků.

FAO loni varovala, že náklady na dovoz potravin v roce 2022 způsobí, že nejchudší země budou muset snížit objemy dodávek.

Související

Evropská Unie

Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani

V poslaneckém shromáždění Evropského parlamentu (EP) bylo ve středu večer dosaženo dohoda ohledně revize takzvané "směrnice o snídani", která má za cíl podpořit spotřebitele v informovaném rozhodování o produktech jako med, ovocné šťávy, džemy či marmelády. 

Více souvisejících

potraviny jídlo ceny potravin

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy