V Česku loni ubylo 1300 živnostníků, v předchozích letech jich přibývalo

V loňském roce ubylo v ČR 1300 živnostníků, v předchozích letech se přitom jejich počet zvyšoval. V Česku začalo v roce 2022 podnikat na živnostenský list 77.000 lidí, o 10.600 více než o rok dříve. Zároveň podnikání ukončilo asi 78.300 podnikatelů, o 36.000 více než v roce 2021. Vyplývá to z analýzy dat společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

"Paradoxem této situace je, že celkový počet živnostníků se sice snížil, ale zároveň začalo v loňském roce podnikat 77.000 živnostníků, což je nejvíce od roku 2011. Úbytek je tak dán počtem podnikatelů, kteří se rozhodli s podnikáním skončit," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Právě živnostníci, kteří na rozdíl od firem ručí za podnikání celým svým majetkem, podnikání podle ní v případě problémů raději ukončí, než by riskovali bankrot.

Měsícem, který nejvíce zahýbal počty živnostníků, byl prosinec. Během něj začalo podnikat 4700 lidí. To je ve srovnání se stejným obdobím v předchozích letech spíše nadprůměr. Zároveň se ale 16.700 podnikatelů rozhodlo podnikání ukončit, což je zhruba čtyřikrát více než v prosinci 2021, vyplývá z dat.

Pokud se od nových živnostníků odečtou ti, kteří podnikání opustili, je patrné, že během prosince ČR přišla o 12.000 živnostníků. Počet žen, které se rozhodly s podnikáním skončit, se meziročně zvedl o 120 procent, v případě mužů to bylo 69 procent. V předchozích letech se počet žen podnikatelek zvyšoval rychleji než počet mužů, v loňském roce byl růst v obou případech shodný, uvedl CRIF.

Ve většině krajů podle firmy vzniklo zhruba stejně živnostníků, jako jich zaniklo, a jejich celkový počet se tak nezměnil. Výrazněji živnostníků ubylo pouze na Liberecku, kde na deset zaniklých živnostníků připadlo pouze pět nových. Naopak v Praze loni živnostníků přibývalo, a to rychlostí 14 nových živnostníků na deset zaniklých.

Úbytek živnostníků zaznamenalo zejména odvětví obchodu, kde za loňský rok na deset zániků živnostníků připadly pouze tři vzniky. Živnostníků ubylo také v odvětví ubytování a stravování, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla a v odvětví nakládání s nemovitostmi.

Mezi odvětvími jsou znatelné větší rozdíly než mezi kraji, takže i když v některých odvětvích živnostníků výrazně ubylo, například v informačních a komunikačních činností připadlo 23 nových živnostníků na deset zaniklých.

Téměř ve všech odvětvích se loni meziročně počet nových živnostníků zvyšoval, výjimkou je odvětví nakládání s nemovitostmi, kde počet nových živnostníků klesl o osm procent, a zemědělství a lesnictví. V něm podnikání zahájilo o dvě procenta méně živnostníků než v předešlém roce. K největšímu růstu počtu nových podnikatelů došlo naopak ve stavebnictví (o 37 procent). Počet zaniklých podnikatelů rostl meziročně nejvíce v odvětví obchodu, a to o 112 procent, dodal CRIF.

Související

Marian Jurečka

Jurečka chce zvýšit důchodové pojištění pro podnikatele

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl zvedat každý rok asi o 600 korun, píší dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL). 
Důchodci, ilustrační fotografie. Komentář

Česká politika opakuje staré chyby. Škoda nejen pro důchodce, ale i ostatní

Říká se, že jen blázen dělá stejnou chybu dvakrát. Jenže nám v Česku stará moudra asi nic neříkají, a i kdyby platila, nám to prostě nevadí. Říkáte si, že ne? Ale ano. Ukázka toho, že nejen politikům, ale ani jejich voličům nevadí neustálé opakování starých chyb a jejich nenáprava, je tu doslova na denním pořádku. 

Více souvisejících

živnostníci práce

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy