Zástupci OPEC a OPEC+ se dohodli, že ponechají těžební limity ropy beze změny

Zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, tedy skupiny označovaná OPEC+, se na dnešním zasedání dohodli, že ponechají své těžební limity beze změny. Ropné trhy musí nejprve vyhodnotit dopad zpomalující čínské ekonomiky na poptávku a cenového limitu pro ruskou ropu na nabídku. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.

Dnešní rozhodnutí přichází krátce poté, co se země skupiny předních ekonomik světa G7 dohodly na omezení cen ruské ropy a před zavedením sankcí na ruskou ropu, které mohou mít zásadní vliv na trh.

OPEC+ je skupina 23 těžebních zemí v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem. Na začátku října se skupina dohodla na snížení těžby od listopadu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. Učinila tak navzdory výzvám ze strany Spojených států, aby těžila více, a přispěla tím ke snížení cen pohonných hmot a podpoře světové ekonomice.

Agentura Bloomberg v pátek uvedla, že podle jejího průzkumu kartel OPEC snížil těžbu o jeden milion barelů. Rusko však před začátkem platnosti sankcí těžbu zvyšovalo.

Skupina G7 a Austrálie se dohodly na zavedení maximální ceny za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů za barel, tedy na úrovni, na které se shodla také Evropská unie. Od pondělí navíc vstupuje v platnost zákaz dovozu ruské ropy do EU po moři.

Související

Těžba ropy

Ropné velmoci z OPEC+ oznámily dobrovolné snížení těžby

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy, protože se očekávalo, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

opec ropa

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy