Hollywood oplakává Formana: Soustrast vyjadřují herecké hvězdy, ozval se i Larry Flynt

Los Angeles - Hollywood vzpomíná na českého režiséra Miloše Formana, který zemřel v pátek 13. dubna ve věku 86 let. Například herec Edward Norton, který ve filmu Lid versus Larry Flynt hrál advokáta, označil Formana za jednoho ze svých "uměleckých hrdinů".

"Nejen proto, že to byl skvělý filmový režisér, ale i pro jeho schopnost uchovat si nevyvratitelnou víru, že lidský duch dokáže zvítězit nad útlakem, a přesvědčení, že umění má a musí hrát roli v boji za zdravější společnost," uvedl Norton ve svém prohlášení.

"Bohužel jsme ztratili jednoho z největších režisérů v dějinách filmu. Měl jsem tu čest pracovat s Milošem na Přeletu nad kukaččím hnízdem a cením si toho, co mě naučil," uvedl v prohlášení zveřejněném na serveru The Hollywood Reporter herec Michael Douglas. 

Vzpomínku na Formana přidal i herec Woody Harrelson, který ve snímku z roku 1996 ztvárnil Larryho Flynta. "Miloš byl mistrem svého řemesla a nejspíš ovládl i umění života. Byl to milující medvěd, který svým nepřeslechnutelným českým hlasem začal volat vaše jméno, když jste přišli na natáčení nebo do restaurace a vzal vás do náruče, takže jste si připadali jako pupek světa. Ztratili jsme skvělého filmaře a skvělého člověka," napsal.

Soustrast na twitteru vyjádřil i sám vydavatel Larry Flynt, jehož soudní při Forman natočil jako dramatický příběh boje za svobodu slova. "Film ztratil velkého vizionáře... byl to pozoruhodný muž s výjimečným talentem." Režisér M. Night Shyamalan ve svém twitterovém příspěvku Formana nazval "skutečným umělcem".

Herečka a zpěvačka Courtney Love, která si zahrála jak ve snímku Lid versus Larry Flynt, tak v následujícím filmu Muž na Měsíci, zveřejnila velmi dojemnou vzpomínku na instagramu. O Formanovi v ní mluví jako o "gigantovi kinematografie", který dokázal svými filmy rozdávat radost. "Miloši, řekla jsem ti to milionkrát, ale nikdy jsem lidskou bytost nemilovala tak, jak jsem milovala a obdivovala tebe," napsala v jejím závěru.

Režisér M. Night Shyamalan ve svém twitterovém příspěvku Formana nazval "skutečným umělcem". Herečka Elizabeth McGovernová, která si zahrála ve snímku Ragtime, zase Formana na twitteru charakterizovala jako člověka, "který nedokázal být obyčejný". Herečka Catherine Zeta-Jonesová na instagramu napsala: "Svět filmu, vlastně svět vůbec, přišel o jednoho z opravdových velikánů."

Americká Akademie filmového umění a věd, která uděluje filmové ceny Oscar, pak na facebooku Formana nazvala legendou. "Filmy Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus získaly Oscary mimo jiné za nejlepší režii a nejlepší film a upevnily jeho postavení mistrovského vypravěče naší doby. Svým vzpurným filmařským duchem a citem pro zdánlivě nevýznamné okamžiky života dokázal zachytit situaci člověka jako nikdo jiný. Jeho dílo bude dál inspirovat generace, jež přijdou po něm. Pane Formane, budete nám strašlivě chybět."

Související

Tom Hulce jako Wolfgang Amadeus Mozart ve filmu Amadeus

Formanův Amadeus patří k nejvýznamnějším dílům, USA ho daly do národního registru

Film nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana Amadeus z roku 1984 se stal jedním z 25 filmů, které letos byly díky svému významu přidány do Národního filmového registru knihovny amerického Kongresu. Dnes o tom informoval server Hollywood Reporter. Mezi další vybrané filmy patří například film Olivera Stonea Četa (1986), dokument Poslední valčík Martina Scorseseho (1978) nebo film Kluci nepláčou režisérky Kimberly Pierceové (1999).

Více souvisejících

Miloš Forman Hollywood Michael Douglas Larry Flynt kultura filmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy