Na hlavním nádraží v Praze odhalí památník Woodrowa Wilsona

Praha - Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) a prezident Václav Klaus se ve středu před hlavním nádražím zúčastní slavnostního odhalení sochy bývalého amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. V soše, která připomíná jednoho z otců československé nezávislosti, je schovaná tuba s pamětními dokumenty.

Pamětní dokumenty schované v nitru sochy podepsal primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), starosta městské části Praha 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) nebo zástupce amerického velvyslanectví.

Památník Woodrowa Wilsona byl poprvé odhalen 4. července 1928. Během druhé světové války 12. prosince 1941, tedy den poté, co Německo vyhlásilo válku USA, byl stržen.

S nápadem na obnovu podle webových stránek Amerických přátel České republiky (AFoCR) přišel jejich tajemník Robert Doubek. "Inspirací mi byl památník Tomáše G. Masaryka, který Američtí přátelé České republiky postavili ve Washingtonu v roce 2002. Když přijede delegace z Prahy, jde mu vzdát poctu. A tak mě napadlo, že by bylo dobré, kdyby v Praze bylo něco, co by mělo společný význam pro Američany i Čechy. A Masaryk i Woodrow Wilson jsou přímo spojeni s českou státností. Obnovení Wilsonovy sochy chápu také jako vzdor vůči totalitnímu režimu, jeden ji nechal strhnout a druhý ji neumožnil obnovit. Tahle socha, to je symbol znovuzrození. Fénix vstávající z popela," uvedl.

Akce se také zúčastní arcibiskup Dominik Duka, bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Korbelová Albrightová, exprezident Václav Havel, nebo americký velvyslanec Norman L. Eisen a jeho protějšek Petr Gandalovič (ODS).

Související

USA

Princeton odstranil jméno prezidenta Wilsona. Byl rasista, zdůvodnila univerzita

Prestižní americká Princetonská univerzita se rozhodla odstranit jméno někdejšího prezidenta USA Woodrowa Wilsona z názvu jedné ze svých kolejí a z fakulty veřejných a zahraničních záležitostí. Vedení školy to podle agentury Reuters zdůvodnilo Wilsonovým rasistickým smýšlením a rasistickou politikou jeho vlády.

Více souvisejících

Thomas Woodrow Wilson Praha

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy