Obří židle dokončena, festival rekordů začne zítra

Pelhřimov - Na poslední chvíli se klukům a jejich mistrům ze Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště v Pelhřimově podařilo dokončit obří židli, která bude premiérově představena v sobotu 8. června na pelhřimovském náměstí v Kutilské aréně zmiňované školy. Posléze bude óbržidle jako symbol města rekordů a šikovnosti jeho lidí umístěna na kruhovém objezdu na Pražské ulici.

Nicméně festival rekordů a kuriozit v Pelhřimově startuje již v pátek v půl druhé.

Připraveno je představení snad půl stovky rekordních pokusů a zápisů do České knihy rekordů, ale i hudební bonbónky : 7.6. koncert Marty Kubišové, v sobotu (8.6.) kolem druhé Naďa Urbánková a pak Galavečer Rekordman roku se skupinou Mňága a Žďorp (a parádním ohňostrojem) - vstup je zdarma.

V hlavní festivalový den uvidíte na vlastní oči například originální vzduchové dělo, které znáte z TV pořadu Zázraky přírody. Monstrum střílí vzduch a ten poráží kartónovou stěnu ... ozdobou bude Czech Spitfire Club a největší model legendárního válečného letounu (1:1 - 12x10 m), který bude zapsán do rekordmanských tabulek.

Anebo: Viděli jste už někdy chlapa, který otevírá lahváče nastartovanou motorovou pilou ? Takovým borcem je dřevorubec František Vitásek, který se představí v pátek od 19.30 v programu Galavečera kuriozit.

Nicméně festival Pelhřimov - město rekordů je unikátní tím, že bok po boku se zde představují všeobecně známé osobnosti s víceméně neznámými, obyčejnými lidmi - ALE držiteli neobyčejných rekordů. A právě především těmto (z všeobecného pohledu bezejmenným mistrům svých oborů) lidem, kteří něco umí a nezabývají se pouze tím, jak vydělat peníze, chce Agentura Dobrý den vzdát čest.

Těch oborů je ale tolik ! V podstatě tolik, kolik je lidských činností ... I proto se z původně komorní akce (před více než dvaceti lety), později festivalu, který pohltil celé centrum města, stává rozšiřující se MULTIŽÁNROVÝ FESTIVAL.

I tentokrát se mohou jeho návštěvníci těšit na několik nových scén : cestovatelskou i s exceletním fotografem Jiřím Kolbabou, Arénu leteckých modelářů (Spitfire), Arénu smíchologie, Šachovou s unikátní simultánkou poslepu (Ivan Hausner bude se zavázanýma očima hrát 10-12 partií současně), v Handbike aréně Černých koní se budete moci projet na trenažéru ručního kola, Aréna Muzea rekordů a kuriozit přinese kromě dvou desítek rekordmanů také trochu tajemna v podání Petra Švece, který ohne nerezové lžíce a vidličky pomocí psychokineze (silou vůle) a možná to naučí i vás nebo Vaše děti. V Adrenalinové aréně budou předvádět své kousky mistři kol a jednokolek v čele s Adamem Geržou a také mistři světa v JO-JOvání, v bazénu proběhne Vodní aréna, Kutilskou arénu má pod palcem SPŠ a SOU Pelhřimov (rekordní účesy a také rychlostní sestavení židle), navštívit můžete výstavy chovatelů a zahrádkářů a ... nová tradice se stává z hudebních scén :

ROCK aréna před KD Máj

Scéna Dechových hudeb (Městské sady)

Folk & country scéna na zahradě Domu dobrých dnů

Související

Více souvisejících

Festival Pelhřimov - město rekordů Rekordy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 3 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 4 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Zelenskyj: V sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi vesnic

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoproslovu oznámil, že v sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi pohraničních vesnic v Charkovské oblasti ležící na severovýchodě Ukrajiny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy