Den architektury 2013 pomůže objevit industriální poklady

Olomouc - Již třetí ročník festivalu Den architektury proběhne o víkendu 5. - 6. října u příležitosti Mezinárodního dne architektury. Letošní industriální zaměření akce vychází z jejího motta „Objevte své město“.

Pestrý program zahrnující až 75 akcí třetího ročníku Dne architektury proběhne celkem v 41 městech České republiky, ale také na Slovensku a v Londýně. Festival pořádá v rámci Mezinárodního dne architektury pražské občanské sdružení Kruh.„Neúnavně objevujeme architekturu, často i tam, kde zdánlivě žádná není. Snažíme se zprostředkovat povědomí o kvalitních stavbách a zvýšit citlivost vůči našemu nejbližšímu okolí," říká zakladatelka festivalu a architektka Marcela Steinbachová.Neobvyklé průmyslové stavby budou k vidění také na Olomoucku, kde je garantem Dne architektury sdružení Za krásnou Olomouc. Zájemci se mohou těšit na architektonické putování s odborníky, v rámci kterého uvidí například slévárnu a modelárnu, cementárnu, pivovar nebo oděvní závod. Více o programu Dne architektury 2013 naleznete na www.denarchitektury.cz.Program Dne architektury 2013 v Olomouci

PRŮMYSLOVÉ PŘEDMĚSTÍ HOLICESobota 5. 10. 2013, 10.00 hod., sraz: tramvajová zastávka Fibichova

Procházka olomouckým industriálem s historikem architektury Lukášem Beranem, členem Výzkumného centra průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT. K vidění budou areály nové slévárny a modelárny Kosmos, cementárny Hrůza & Rosenberg a pozornost bude také věnována dějinám sladovny Moritze Fischera, Solných mlýnů nebo Hanáckého pivovaru.CENA RUDOLFA EITELBERGERA 2013Sobota 5. 10. 2013, 15.00 hod., Vila na sile/Silo pod vilou (Polská 7)

Jakub Železný (ČT) uvede třetí ročník ceny o. s. Za krásnou Olomouc za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péče o památky v Olomouci a v celém Olomouckém kraji. Slavnostnímu vyhlášení vítěze bude předcházet malá industriální exkurze za účasti architekta Tomáše Pejpka a investorky Barbory Králíkové týkající se proměny obilního sila Hanáckých mlýnů.

OLOMOUC - PROSTĚJOV - INDUSTRIÁLNÍ STOPYNeděle 6. 10. 2013, 14.00 hod., sraz: před vlakovým nádražím v Prostějově (odjezd vlaku z Hl. nádraží Olomouc v 13:34 hod.)

Procházka po nejzajímavějších průmyslových stavbách Prostějova s historičkou umění Zuzanou Křenkovou a průvodcem Janem Jeništou. Slavná historie firmy Wichterle a Kovařík, funkcionalistický závod oděvního průmyslníka Jana Nehery, který je těsně před demolicí, i fabriky Arnošta Rolného. Díla funkcionalisty Antonína Navrátila, Janákova žáka, a produkce prostějovské stavební firmy Konečný-Nedělník.

Den architektury

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 9 minutami

Aktualizováno před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy