Nenaladíte Déčko, ČT Art a stěžujete si? Kvůli 700 lidem nebudeme nic měnit, řekl šéf ČT Dvořák

Praha - Česká televize spustila v sobotu 31. srpna své nové programy ČT :D (Déčko) a ČT art. Prakticky okamžitě zaplavily internet stížnosti řady koncesionářů, kteří nebyli schopni tyto programy, jež jsou součástí Regionální sítě 7 (jinak označované multiplex 1a), naladit.

O faktu, že reálné pokrytí multiplexu je nižší, než uvádí Česká televize nebo společnost Progress Digital, je přesvědčen i Zbyněk Poisl, informuje server digizone.cz. Jednou z problematických oblastí je například Svitavsko, kde by se mělo vysílat z lokality Hřebečov. "Svitavy nejedou. Jde o technickou závadu. Měření jsem provedl v sobotu a výkon je tu přibližně 50 Wattů. Pokrytí absolutně neodpovídá tomu, co je deklarováno, tedy 10 kW. Kdy bude tento problém odstraněn, to netuším. Jde o technickou závadu na vysílači, kterou je nutné odstranit," uvedl Poisl. 

Anténář Aleš Pipek, který se pohybuje především v Pardubickém kraji, vidí problematické lokality především na Ústecku, Liberecku, Šumpersku apod. "Velký problém je především právě sever Čech. Z osobní zkušenosti vím, že v Liberci tento multiplex skutečně nelze naladit. Signál z Černé hory se tu nezachytí. Stačí si uvědomit, kolik je tu lidí, kolik je tu rodičů. V tomto případě jde tedy určitě o oprávněné nářky," konstatuje Pipek, který si zároveň shodně s Melínem myslí, že jde o multiplex, který je složený z levnějších komponentů, čili nemůže dosáhnout takové kvality jako sítě Českých Radiokomunikací.

Pár stovek stížností nás nezajímá

Rada ČT pozvala ředitele Petra Dvořáka, aby jí vysvětlil problémy se spuštěním nových kanálů ČT :D a ČT art. "Já jsem slyšel, že technici upozorňovali předem na možné problémy s pokrytím. Báli se to ale před generálním ředitelem říct," uvedl na začátek předseda Rady Milan Uhde.

"Přišlo nám několik negativních názorů od diváků. Během prvních tří dnů dorazilo 700 žádostí a otázek, jakým způsobem lze tyto kanály naladit. Když vezmu v potaz, že ČT obsluhuje 4,5 milionu domácností, tak mi nepřipadá, že 700 žádostí je důvodem pro zásadní úpravy. Teď navíc dostáváme už jen jednotky žádostí o pomoc s přeladěním," tvrdí Dvořák.

Dvořák si také postěžoval na tištěná média, která prý České televizi vůbec nepomáhají. Na to Uhde reagoval slovy, že to ani od médií přece nemůže očekávat. "Média tu nejsou k tomu, aby nám pomáhala. Ta kritika je žádoucí, má dokonce právo být nespravedlivá a tím nám pomáhat," řekl Dvořákovi.

Sledovanost kanálu ČT art je stále rekordně nízká. Její podíl na trhu  nedosahuje ani 0,1 procenta, na její nejsledovanější pořady se dívá jen pár tisíc lidí, píše iHned.cz. Dvořák se ale hájí tím, že kulturní kanály i jinde v Evropě mívají nízkou sledovanost - kolem jednoho procenta.

Související

Více souvisejících

Česká televize Petr Dvořák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Poslanci budou vyšetřovat střelbu na FF UK. Zřídili komisi

Poslanecká sněmovna ustanovila desetičlennou komisi, která bude vyšetřovat prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zákonodárci chtějí získat odpovědi na nejasnosti týkající se policejního postupu. Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení komise schválila dolní komora parlamentu jednomyslně. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 6 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Muž v lednu za dva dny napadl několik lidí. Byl nepříčetný, případ se odkládá

Policie odložila lednový případ útoku sekerou v Hostavicích a následného napadení několika lidí v Kunratickém lese. Muž, který se činů dopustil, byl totiž shledán nepříčetným a momentálně se léčí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy