Rada ČT řešila zvracení a kokain v přímém přenosu. Padne trest?

Praha - Na zasedání Rady České televize se dnes debatovalo mimo jiné o kontroverzním dílu nočního pořadu Tečka páteční noci, který Česká televize odvysílala loni v prosinci. Podle radního Petra Koutného pořad porušil zákon o České televizi, především jeho ustanovení o veřejné službě. Pozastavil se také nad obhajobou pořadu ze strany televize. Generální ředitel dnes uvedl, že televize si nechala kvůli tomuto dílu od oddělení mediální legislativy zpracovat analýzu, která má být hotova do konce tohoto týdne.

Noční pořad Tečka páteční noci, v němž zpěvák alternativní skupiny Vanessa v přímém přenosu na stanici ČT art údajně šňupal kokain a dávil se prstem ke zvracení, byl podle dřívějších prohlášení ČT cílený na specifické publikum. "Považuji za chybu, že to prošlo. Nevím jestli to byla chyba v systému řízení producentských skupin, nebo jestli to bylo selhání," uvedl Koutný.

"Pořad je jako jedna z mála tuzemských talk show vysílán živě, v čemž spočívá jeho kouzlo, ale i rizika s živým vysíláním spojená. I proto je zařazen do programu až po jedenácté hodině a včerejší vydání bylo označeno i hvězdičkou. Vanessa je bezesporu kontroverzní hudební počin, který má ale své místo na českém kulturním poli, stejně tak jako například spiritualní kultura a její současné podoby, které se bude Tečka věnovat v některém z dalších vydán," sdělila ČTK mluvčí televize Alžběta Plívová.

Dvořák dnes doplnil, že pokud chystaná analýza odhalí nějaká porušení zákona, televize je připravena zajistit, aby se tato situace již neopakovala.

ČT sice tvrdí, že se „nic zvláštního nestalo", ale záznam dílu Tečky páteční noci, která byla odvysílána v noci z pátku 20. prosince na sobotu 21. prosince na ČT art, už není možné z archivu televize přehrát. Jsou u něj slova „litujeme, tuto část nelze zařadit do iVysílání. Autorská práva pro Internet nejsou dostupná". U ostatních dílů přístup ale existuje. Na jiném místě ČT sděluje, že „tento pořad nelze v současné době přehrát". Pokud byl tak nevinný, je otázkou, proč byl z archivu vymazán, napsal Reflex.cz.

"Bylo ale jasný, že když si pozvete Vanessu a Samira Hausera, tak se pokusí o cokoli, aby nabořil hranice. Mně to přijde spíš srandovní, žádný hranice už dávno neruší. Sranda. Navíc už se ani nepoblil pořádně, protože už mu to nejde. Takže si jen dal Jamesona a trošku si tak jako ublinknul, nebyly to zvratky. Už to nemá tu sílu. Jistým způsobem to ale obdivuju, protože jsou tam i extrémně vzdělaní lidé, kteří jako vůbec první dělali elektronickou hudbu. Tam jde v první řadě o hudbu a jestli to chytne kontroverzi, tak Hauser bude jedině šťastnej. Ale mně už to na kontroverzi přijde slabé," říká 22. prosince 2013 v rozhovoru pro Lidovky.cz Jiří Havelka, moderátor pořadu.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize Tečka páteční noci (pořad ČT Art)

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy