Úroveň zpravodajství v TV? Převládá krimi, jazykovědci zděšeni

Praha - Čtvrtletně zveřejňovaná analýza zpravodajství českých televizí ukazuje odlišnosti v tematické struktuře zpravodajských relací jednotlivých televizních stanic, uvádí server mediaguru.cz.

V prvním čtvrtletí roku 2013 Události i Zprávy FTV Prima věnovaly nejvíce prostoru ve zpravodajství částečné amnestii prezidenta Klause i přímé volbě jeho nástupce, Televizní noviny (TV Nova) dávaly nejvíce prostoru (31 %) zprávám s kriminální tematikou.

V následujících třech měsících podobu zpravodajství výrazně ovlivnila kauza spjatá se jménem Jany Nagyové (nynější manželky bývalého premiéra Nečase), stejně jako řádění povodní. Kriminální činy, nehody a kalamity tvořily největší část zpravodajství jak v případě Událostí, tak zpráv na Primě a Nově.

Podle tvůrců analýzy se ale komerční relace TV Nova nezaměřovala pouze na kriminalitu spojenou s politickými korupčními kauzami tak jako Události a Zprávy FTV Prima. Obsahem zpráv na TV Nova byly i desítky méně relevantních trestných činů. Zajímavý je fakt, že Televizní noviny díky projektu Potravinového inspektora TV Nova vykazovaly nejvyšší podíl zpravodajství z kategorie hospodářský život, informuje Media Guru.

Dřívější srovnání vybraných obsahových a formálních prvků zpravodajských relací, zpracovaná v rámci bakalářské práce v roce 2009 na FSS MU Brno (Zuzana Paulusová: Existuje u nás ještě zpravodajství veřejné služby? Události versus Televizní noviny – komparace vybraných obsahových a formálních prvků zpravodajských relací) popisovala sbližování Událostí (ČT) a Televizních novin (TV Nova), které se projevily v období let 1995, 2001 a 2007.

Analýza vybraných týdnů zpravodajství ukázala, že v polovině devadesátých let relace odvysílaly příspěvek na stejné téma v necelých 16 % případů (z kategorie politika). Před šesti lety se ale shodovalo už 22 % zpráv (kategorie katastrofy/tragédie) a necelých 18 % z oblasti kriminality a soudnictví, obsahově se tedy pořady mírně přiblížily.

Událostí na ČT si všímají i jazykovědci z Ústavu pro český jazyk AV ČR. Ve své analýze, která je zveřejněna na webu ceskatelevize.cz, zjistili například toto: "Nedostatečné frázování v úvodním přehledu zpráv („headlines"). V úvodním přehledu jsou jednomu tématu (jedné zprávě) věnovány zpravidla dvě věty. Hranice mezi větami jsou často slabě vyznačovány, takže dochází k percepčnímu splývání syntaktických struktur. Divák je pak nucen vykonat více interpretační práce, než by bylo nutné, musí totiž zpětně (po paměti) věty rozdělit, aby jim správně porozuměl. Při komplikovanějších nebo delších promluvách by mohlo dojít i k neporozumění."

"Jméno Tomio lze snadno skloňovat podle vzoru město, není proto důvod ponechávat ho v nesklonné podobě (Jde o Janu Bobošíkovou, Vladimíra Dlouhého a Tomio Okamuru)," uvádějí odborníci na češtinu.

"Pravidelní diváci Událostí si nejspíš už zvykli, že moderátoři a reportéři dávají přednost hovorovějším tvarům před tvary knižnějšími: v Událostech slýcháme tvary líp, míň, policisti, lidi aj. Někdy však reportéři při volbě slovních tvarů překračují podle našeho názoru únosnou mez, jako např. při užití výrazu dýl: To je o den a půl dýl než loni," dodal Ústav pro český jazyk.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize TV Nova TV Prima

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy