Slavný Moscow City Ballet přijede s Labutím jezerem

Praha - Populární ruský baletní soubor Moscow City Ballet se vrací do České republiky. Po roční odmlce a vyprodaných představení nejlepší ruští tanečníci vystoupí 30. listopadu a 4. prosince v Praze a Ostravě, mezi tím odehrají představení také v Bratislavě. Díky celosvětovým úspěchům je Moscow City Ballet označován za zájezdně nejvytíženější soubor světa. EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem tohoto vystoupení.

Baletní soubor Moscow City Ballet byl založen již v roce 1988 choreografem a známým ruským tanečníkem Victorem Smirnovem Golovanovem. Ten po svém dvacetiletém angažmá v Bolšoi Teátr zatoužil po vlastním baletním souboru. Moscow City Ballet je zástupcem věhlasné tradiční ruské baletní školy. Za svou existenci členové souboru procestovali všechny kontinenty světa. Snad největší úspěch zaznamenali ve Velké Británii, kde odehráli na osmset představení. Zakladatel souboru Golovanov vždy dbal na dodržování všech klasickým a tradičním postupů při přípravách všech inscenací. Založením vlastního souboru chtěl vzdát holt a čest všem největším choreografům devatenáctého století. Lidé tak od Moscow City Ballet mohou očekávat ryzí a precizní balet té nejvyšší kvality, s důrazem na prožitek a emocionální procítění jednotlivých charakterů postav. V současné době vede soubor nová umělecká ředitelka a vdova po Victoru Golovanovi,  bývala prima balerína Ludmila Naroubachtchenko. "Své umělce vychováváme k tomu, aby diváci v divadle zapomněli na svět kolem sebe, aby mysleli na věčné hodnoty – láska, věrnosti, zrada, což není jen o zvedání nohou a piruetách. Naše umění se musí dotknout jejich srdce" popsala záměr a celkovou koncepci svého souboru.

V Praze a Ostravě bude k vidění to nejtradičnější představení ze všech. Na hudbu Petra Iljiče Čajkovského zatančí zástupci Moscow City Balletu Labutí Jezero. Tímto klasickým dílem byl inspirován také úspěšný hollywoodský film Černá labuť s Natalií Portman, která za ztvárnění hlavní role obdržela prestižního Oscara. Moscow City Ballet prozáří předvánoční čas klasickým romantickým vyprávěním o krásné princezně Odettě a vášnivé černé labuti Odilii. Mladý princ uvízne v nástrahách lásky a diváci se mohou těšit na krásný večer plný dokonalých baletních výkonů a strhující hudby. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal.

Související

Moscow City Ballet nadchl Prahu s Labutím jezerem

Moscow City Ballet nadchl Prahu s Labutím jezerem

Praha - V neděli 30. listopadu proběhlo v pražském Kongresovém centru představení ruského tradičního baletního souboru Moscow City Balletu. Ten do České republiky přijíždí každý rok v době adventu, před vánoci. Letos si světově nejvytíženější baletní soubor přivezl absolutní klasiku - Čajkovského Labutí jezero.

Více souvisejících

Moscow City Ballet

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy