Podzimní Prahu rozvíří hudba a tanec v rytmech flamenca

Praha - Již tento týden startuje v Praze čtyřdenní oslava mezinárodního Dia del Flamenco – Dne Flamenka, která předsaví hudební i taneční vystoupení, filmy, výstavu i flamencové fiesty.

Ve čtvrtek 10. listopadu v pražské La Fabrice zahájí festival hudebně taneční představení Vypravěčka Jany Drdácké a Anežky Hessové, které v sobě spojuje ohnivé andaluské flamenko a tradiční indický tanec kathak.

O dva dny později, v sobotu 12. listopadu, představí své umění mistři flamenka Adela a Rafael Campallo ze Španělska. O závěr oslav se pak v neděli 13. listopadu postará mezinárodní sestava Indialucía, která v Retro Music Hall rozpoutá flamenkovou fiestu plnou choreografií tanečních akademií, večer vyvrcholí závěrečnou flamenco-latino diskotékou v režii DJ Ekirne.

„Cílem festivalu je přivážet do Ćeské republiky zahraniční umělecké hvězdy flamenka a upozornit na tento nesmírnou energií nabití žánr v širších souvislostech", říká o festivalu Den flamenka jeho ředitelka Karol Martincová.

Součástí festivalu budou také dílny pro začátečníky i taneční profesionály se španělskými lektory, filmové projekce, besedy pro školy i širokou veřejnost, flamenkový bazar, kurz španělské gastronomie. To vše oživené španělským jídlem, hudbou a tancem.

Program festivalu Den Flamenka:Čt 10. 11. 19:00 J. Drdácká a A. Hessová: ANA & SÁRA-VYPRAVĚČKAHudebně taneční představení, La Fabrika, vstupné 390 Kč

Pá 11. 11. 20:00 MexiMolnar (HUN) a Trio FlamencoVýstava fotografií s koncertem, dernisáž výstavyLa CasaBlů, vstupné od 150 Kč

So 12. 11. 20:00 Adela a Rafael Campallo (ESP): CampalleríasTaneční představeníDivadlo u Hasičů, vstupné od 550 Kč

Ne 13. 11. 19:00 INDIALUCÍA (PL) a závěrečná flamencová fiestaKoncert, tanec, DJ EkirneRetro Music Hall, stání 390 Kč, sezení 450 Kč

Filmové projekce, workshopy a další program:Čt 10. 11. – So 12. 11. Flamenkové tabláo / koncert, tanec22:00 Art Café Bar ITAKA, vstupné dobrovolné

So 12. 11. 13:00 Flamenkový bazarstudio ITAKA / zdarma15:00 Carlos Saura: Flamenco / filmMěstská knihovna, malý sál, vstupné 60 Kč17:00 Beseda o flamenkuMěstská knihovna, malý sál, zdarma

Neděle 13. 11. 12:00 - 17:00 Den otevřených dveří flamenkových akademií – lekce flamenka pro veřejnost zdarma / různá místa v Praze15:00 JasmineDellal: Gypsy Caravan / film

Související

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?
Koncert, ilustrační foto

Hudební kluby vyzvaly soud, aby zrušil zákaz tance pro neočkované

Čtyři hudební kluby z Brna a Prahy žádají Nejvyšší správní soud, aby zrušil část mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které reguluje například tanec v klubech či diskotékách. Návrh společně podávají Fléda, Kabinet múz a Metro z Brna s pražskou MeetFactory, oznámil dnes v tiskové zprávě PR manažer Flédy Martin Brzobohatý.

Více souvisejících

tanec výstavy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy