Czech Press Photo vyhrál snímek s uprchlíky na maďarské hranici

Praha - Fotografií roku v tuzemské fotožurnalistické soutěži Czech Press Photo se stal snímek Jana Zátorského z Mladé fronty Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko­srbské hranici. Téma migrace letos soutěži zcela dominovalo. Vítězná fotografie zachycuje změť lidských těl, lidí padajících přes sebe v zoufalé snaze překonat hranici. Snímek ze série pořízené letos v září získal vedle hlavní ceny Křišťálového oka také první cenu v kategorii Aktualita.

"Už v momentě, kdy jsem to fotil, jsem věděl, že to bude jedna z mých nejlepších fotek. (....) Ta fotografie má výhodu, že jsou na ní vidět emoce lidí, jejich zoufalství, policejní agrese, všechno je spojené do jedné zkratky," řekl ČTK vítěz soutěže, který se plánuje stejnému tématu zase brzy věnovat.

První místo v kategorii Každodenní život dostal za sérii snímků Havana Cars reportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš, který bodoval i v předchozích ročnících Czech Press Photo. V sérii snímků Havana Cars zachytil letité americké automobily v ulicích kubánského hlavního města. "První ceny za tuto sérii si vážím především proto, že barevný subjektivní dokument patří vedle sportovní fotografie mezi mé nejoblíbenější fotografické žánry a automobiloví veteráni na mne v Havaně dýchly silnou nostalgickou atmosférou," řekl Vondrouš, který před dvěma lety bodoval i v prestižní mezinárodní soutěži World Press Photo.

Porota během své práce, při níž posuzovala 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky, udělila v osmi kategoriích vždy po třech cenách a celkem deset čestných uznání. Videosekce se zúčastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.

"Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů," uvedla mezinárodní porota k výběru fotografie roku.

Ředitelka soutěže Daniela Mrázková řekla, že soutěž byla letos snímky s tématem migrace zavalena, vyskytovaly se téměř ve všech kategoriích. "Posláním soutěže novinářské fotografie je zachytit to, co hýbe společností, nejdůležitější události a myslím, že tak jako v Čechách i na Slovensku a v celé Evropě téma číslo jedna jsou imigranti. Na této fotografii je všechno, co tohle téma přináší," řekl člen poroty, slovenský kurátor Marian Pauer. "Ve tvářích je vidět tu obrovskou snahu dostat se tam, kam se chci dostat, prolomit bariéru a dostat se za vysněnou svobodou, za tím, co jim bylo slíbené. Mnohým se to bohužel nepodařilo, mnozí za to zaplatili životem, ale na té fotografii doopravdy je všechno, co tam má být," uvedl.

Uprchlické téma zcela ovládlo kategorie Aktualita i Reportáž, snímky obsadily všechna oceňovaná místa a získaly i dvě čestná uznání. Dvakrát v těchto kategoriích bodoval Milan Jaroš z Respektu - se snímkem Radost těsně po připlutí člunu k řeckému břehu ze série Sen začíná na Lesbosu a s fotografií Exodus ­ cesta s uprchlíky z ostrova Lesbos do chorvatského Tovarniku.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví dostal první cenu Petr David Josek z agentury Associated Press za snímek Prezident Miloš Zeman je kryt deštníky během oslav výročí sametové revoluce 17.11.2014. Při tehdejším odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly Zemana stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k prezidentovu odstoupení. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky.

Grant Prahy, roční stipendium na fotografování proměn hlavního města, dostal Martin Frouz z Karlovy univerzity za snímky oprav Husova pomníku v minulých dvou letech. Grant doprovází stejná částka jako hlavní cenu soutěže, tedy 120.000 korun.

Související

Předávání cen Czech Press Photo 2023 Prohlédněte si galerii

Czech Press Photo vyhrál snímek Romana Vondrouše, v kategorii Cena ČTK zvítězil fotograf INCORP Images

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 za snímek zachycující příznivce Patrika Tušla obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka získal fotograf ČTK Roman Vondrouš. Vondrouš byl oceněn také třemi dalšími cenami v různých kategoriích. Druhou hlavní cenu, Grant Prahy, obdržel fotograf ČTK Vít Šimánek za projekt sledující proměny míst v Praze. I mediální skupina INCORP zanechala letos v soutěži svou nesmazatelnou stopu. Fotograf INCORP Images Michael Zelinka zvítězil v kategorii Cena ČTK se svým snímkem z inaugurace prezidenta České republiky Petra Pavla.

Více souvisejících

Czech Press Photo uprchlíci

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 43 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy