Substantia Nigra: Kai Teichert se představuje v Museu Montanelli

Praha - Dneškem započala v Museu Montanelli výstava významného německého umělce Kaie Teicherta, který nás ve svém souboru obrazů s názvem Substantia nigra zavádí do svého podvědomí. Instalace je takřka halucinogenního charakteru, naplněná zvláštní tajuplnou erotikou a otevírá jakousi zahradu lásky, kterou bude možné si prohlédnout až do 22. června.

Kai Teichert je nejen malířem ale i sochařem a obrazy, které tvoří onu zahradu lásky, kterou nazval Červeným hájem, znázorňují univerzální svět. Ten tvoří nebe, peklo, vášeň a utrpení, což i do jisté míry vysvětluje náplň obrazů samotných. Teichert tvoří na základě podvědomí, které je mu inspirací a ony abstraktní představy či paralelní svět, který z něj vychází, zhmotňuje na plátně.

Umělec svá díla přizpůsobuje interiéru výstavních prostor, kde využívá i velkoformátových děl. V jedné instalaci dokonce používá dřevo, které zde může symbolizovat strom života nebo kříž. Bytosti se na obrazech vyskytují v různých pozicích nebo i formách milostných aktů a často jsou propleteni s nebem a zemí, s faunou i flórou. „Tam, v rudé zahradě, se milují a žijí vlastní touhou po samozřejmém, nerušeném naplnění slasti," uvádí k tomu kurátorka výstavy Dadja Altenburg-Kohl. Teichert, do jehož světa možná na první pohled není snadné proniknout, v nás ovšem jejími slovy probouzí naději, kterou máme uloženou hluboko v našem nitru.

Teichertovy obrazy nám tak nabízejí možnost vstoupit do tohoto tajuplného světa ověnčeného erotikou, díky nimž si lze ověřit, zda jsme nápoj lásky již ochutnali, či nikoliv. Nabízejí možnost vstoupit do svobody nekonečného prostoru umělcova podvědomí, který zde nejrůznějšími barvami ztvárňuje za pomocí mnoha (pravděpodobně ojedinělých) výrazových forem. Tato možnost je tedy k dispozici od 23. března do 22. června v Museu Montanelli v Praze.

Související

Museum Montanelli

Bláhovy Vzkazy Václava Havla vybízejí k zamyšlení

Praha – Na počest nedožitých osmdesátých narozenin Václava Havla pořádá Museum Montanelli výstavu malíře Václava Bláhy. Na více jak třiceti obrazech, které pojí název Vzkazy Václava Havla, se autor vrací k lidské postavě. Prostřednictvím vzkazů se zamýšlí nad dramatikovým životem. Výstava vznikla na základě požadavku rodiny sběratelů a je přístupná do 30. října.

Více souvisejících

Museum Montanelli Kai Teichert Obrazy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy