Pragovka se otevírá veřejnosti. Nově vzniklá galerie zahajuje výstavou Random

Praha – Umělecká komunita, která se již několik let ustavuje v prostorách bývalého průmyslového areálu Pragovka, nyní otevírá svou vlastní galerii. Otevření bylo zahájeno výstavou s názvem Random, která zde bude k vidění do 14. července.

Prostory v hale E ve vysočanské Pragovce se jako umělecké ateliéry projímají již od roku 2010. Svůj ateliér zde má více než sedmdesát umělců nejrůznějšího zaměření. Myšlenka vytvořit zde galerii nevznikla pouze u jednoho člověka. Majitelé objektu, kteří umění podporují, se zabývali tím, co by pro tamní umělce mohli udělat, jak celou budovu oživit. „Byly to mrtvé prostory," říká zástupce majitele Petr Zimovjan s tím, že by si umělci zasloužili mít společné prostory, kde by se mohli potkávat a vyměňovat si své názory. Zároveň chtěli prostor otevřít i pro širší veřejnost a tak se rozhodli zužitkovat vybrané prostory. Tak vznikla tzv. konírna coby společenská místnost a galerie.

Prostor konírny je vybaven starým nábytkem a vyzdoben nástěnnou malbou a dalšími díly tamních umělců, což příjemně dotváří atmosféru místa, architektonický ráz haly E jako takové.Místnost, v níž byla vytvořena galerie, je o něco menší. Pro umělecká díla je zde místo na stěnách i v prostoru, jehož čistotu danou bílou výmalbou narušuje pouze několik sloupů. Návštěvník si tak může naplno vychutnat požitek z umění, ničím nerušen.

Název první výstavy Random vyjadřuje nahodilost. Jsou zde vystavena díla celkem osmnácti umělců z Pragovky, kteří byli nahodile vybráni prostřednictvím programu RANDOM CURATOR TXT 1.0. Ten také vygeneroval tři podtituly této expozice, kterými jsou: Konec iluzí: Konstrukční řešení změny, Post rubbish: Podvádění samolibosti a Remix systému: Retrospektiva kolektivního šarmu. Mezi vystavujícími jsou například Lucie Nováčková, Zuzana Růžičková, Vladimír Merta, Lawrence Wells, David Pešat, Anna Hulačová, Michaela Munzarová a další.

Vystavená díla stejně tak jako jejich autoři jsou velice různorodá a zároveň určitým způsobem provázaná a tvořící kompaktní celek. „Odehrává se tu jev, který lze klasifikovat jako prosakování kolektivního, či více pregnantně telepatické štětcové přemostění, což lze uvažovat za tematické poselství výstavy," říkají k expozici její kurátoři Lucie Nováčková a Pavel Tichoň. Kladou tedy důraz na kolektivního ducha, který byl koneckonců vždy součástí tohoto prostředí a který se může ještě více posílit právě i díky nově vzniklé galerii.

Vzniká zde tedy nejen klasická galerie, ale především prostor, v němž se budou moci setkávat nejen zdejší rezidenti. Prostor celkově je v plánu více otevřít veřejnosti, čemuž má pomoci i venkovní společenská akce, která se zde uskuteční 30. července. Tento grand opening bude umocněn vstupem do areálu, který budou ohraničovat dvě stará auta značky Praga jako odkaz k historii místa.

Otevření galerie, které doprovodil i koncert kapely RŘŘ, proběhlo ve čtvrtek 16. června. Kombinace elektronické hudby, bicích a osobitého projevu zpěváka doladila celkovou atmosféru večera i prostředí. Otevřela tím dveře mnoha lidem, kteří nyní mohou vstoupit do tohoto industriálního chrámu umění a třeba se i setkat s umělci samotnými.

Související

Kolben Open: vizuál 2017

Umělecké ateliéry v Pragovce se veřejnosti otevřou již počtvrté

Praha – Akce pod názvem Kolben Open byla původně založena pouze pro pár přátel. Příležitost nahlédnout do ateliérů nejrůznějších umělců byla časem nabídnuta široké veřejnosti. Letošní čtvrtý ročník se bude konat 8. dubna v areálu vysočanské Pragovky. Součástí programu jsou nejen otevřené ateliéry, ale i prohlídka přilehlých hal, workshop pro děti, výstava a koncert.

Více souvisejících

ateliér Pragovka

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy