Pragovka se otevírá veřejnosti. Nově vzniklá galerie zahajuje výstavou Random

Praha – Umělecká komunita, která se již několik let ustavuje v prostorách bývalého průmyslového areálu Pragovka, nyní otevírá svou vlastní galerii. Otevření bylo zahájeno výstavou s názvem Random, která zde bude k vidění do 14. července.

Prostory v hale E ve vysočanské Pragovce se jako umělecké ateliéry projímají již od roku 2010. Svůj ateliér zde má více než sedmdesát umělců nejrůznějšího zaměření. Myšlenka vytvořit zde galerii nevznikla pouze u jednoho člověka. Majitelé objektu, kteří umění podporují, se zabývali tím, co by pro tamní umělce mohli udělat, jak celou budovu oživit. „Byly to mrtvé prostory," říká zástupce majitele Petr Zimovjan s tím, že by si umělci zasloužili mít společné prostory, kde by se mohli potkávat a vyměňovat si své názory. Zároveň chtěli prostor otevřít i pro širší veřejnost a tak se rozhodli zužitkovat vybrané prostory. Tak vznikla tzv. konírna coby společenská místnost a galerie.

Prostor konírny je vybaven starým nábytkem a vyzdoben nástěnnou malbou a dalšími díly tamních umělců, což příjemně dotváří atmosféru místa, architektonický ráz haly E jako takové.Místnost, v níž byla vytvořena galerie, je o něco menší. Pro umělecká díla je zde místo na stěnách i v prostoru, jehož čistotu danou bílou výmalbou narušuje pouze několik sloupů. Návštěvník si tak může naplno vychutnat požitek z umění, ničím nerušen.

Název první výstavy Random vyjadřuje nahodilost. Jsou zde vystavena díla celkem osmnácti umělců z Pragovky, kteří byli nahodile vybráni prostřednictvím programu RANDOM CURATOR TXT 1.0. Ten také vygeneroval tři podtituly této expozice, kterými jsou: Konec iluzí: Konstrukční řešení změny, Post rubbish: Podvádění samolibosti a Remix systému: Retrospektiva kolektivního šarmu. Mezi vystavujícími jsou například Lucie Nováčková, Zuzana Růžičková, Vladimír Merta, Lawrence Wells, David Pešat, Anna Hulačová, Michaela Munzarová a další.

Vystavená díla stejně tak jako jejich autoři jsou velice různorodá a zároveň určitým způsobem provázaná a tvořící kompaktní celek. „Odehrává se tu jev, který lze klasifikovat jako prosakování kolektivního, či více pregnantně telepatické štětcové přemostění, což lze uvažovat za tematické poselství výstavy," říkají k expozici její kurátoři Lucie Nováčková a Pavel Tichoň. Kladou tedy důraz na kolektivního ducha, který byl koneckonců vždy součástí tohoto prostředí a který se může ještě více posílit právě i díky nově vzniklé galerii.

Vzniká zde tedy nejen klasická galerie, ale především prostor, v němž se budou moci setkávat nejen zdejší rezidenti. Prostor celkově je v plánu více otevřít veřejnosti, čemuž má pomoci i venkovní společenská akce, která se zde uskuteční 30. července. Tento grand opening bude umocněn vstupem do areálu, který budou ohraničovat dvě stará auta značky Praga jako odkaz k historii místa.

Otevření galerie, které doprovodil i koncert kapely RŘŘ, proběhlo ve čtvrtek 16. června. Kombinace elektronické hudby, bicích a osobitého projevu zpěváka doladila celkovou atmosféru večera i prostředí. Otevřela tím dveře mnoha lidem, kteří nyní mohou vstoupit do tohoto industriálního chrámu umění a třeba se i setkat s umělci samotnými.

Související

Kolben Open: vizuál 2017

Umělecké ateliéry v Pragovce se veřejnosti otevřou již počtvrté

Praha – Akce pod názvem Kolben Open byla původně založena pouze pro pár přátel. Příležitost nahlédnout do ateliérů nejrůznějších umělců byla časem nabídnuta široké veřejnosti. Letošní čtvrtý ročník se bude konat 8. dubna v areálu vysočanské Pragovky. Součástí programu jsou nejen otevřené ateliéry, ale i prohlídka přilehlých hal, workshop pro děti, výstava a koncert.

Více souvisejících

ateliér Pragovka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy