Jan Kanyza, představitel tvrdých mužů, slaví životní jubileum

Není vinou některých herců, že jejich hlas známe ve spojení se zahraničním kolegou, ale na jejich role v tuzemských filmech si vzpomínáme stěží. Dnešní jubilant se zapsal do paměti diváků především rolemi nesmlouvavých chlapů na obou stranách zákona.

Na svět přišel Jan Kanyza 25. října 1947 v lázeňském městě Lipník nad Bečvou. V mládí tíhl spíš k hudbě a nebyl zrovna vybíravý, zda šlo o nástroje dechové (saxofon, klarinet) nebo klávesové. Nakonec ale zvítězil zájem o divadlo a tuto oblast dotáhl Jan až k absolutoriu na pražské DAMU (1970). Mimochodem jeho profesor Miloš Nedbal o jeho schopnostech neskrblil chválou a prorokoval mu velkou budoucnost.

Před kamerou ztělesňoval nejčastěji chlapíky od rány, a bylo celkem jedno, jestli zákon bránili nebo porušovali. Pokud vyjmenujeme snímky Zatykač na královnu (1973), Město nic neví (1975), Smrt na černo a Noc klavíristy (1976), Zlaté rybky (1977) či Mravenci nesou smrt (1985), právě tady se Kanyza představuje jako nesmlouvavý člověk na svém místě. Zahrát umí jak padoucha, což byl brilantní případ Noci klavíristy, tak rameno spravedlnosti. Málokomu se podaří prodat rozdílné vlastnosti v jednom díle. Kanyza si to mohl vyzkoušet v detektivce Mravenci nesou smrt, týkající se distribuce drog na našem území, kdy ztvárnil distributora drog a jeho dvojníka, příslušníka přepadového týmu. 

Vyzkoušel si i tvrdé prostředí tehdejšího spojence a koprodukčního partnera, když se v SSSR zúčastnil realizace druhé části Vávrovy trilogie Sokolovo. Zahrál si tu po boku Martina Štěpánka, Ladislava Chudíka, Renaty Doleželové, Jiřího Krampola či Rudolfa Jelínka. Poněkud jiný, ovšem velmi náročný film absolvoval v SSSR doslova s náklaďákem Tatra v hlavní roli - šlo o snímek Trasa (1978), který ukazoval kvality našich vozů v drsných sibiřských podmínkách.

Četná byla i práce Kanyzy v seriálech, nejvíc se vzpomínalo na kontroverzních 30 případů majora Zemana, kde si dokonce zahrál v epizodách Vyznavači ohně a Rukojmí z Bella Vista dvě zcela rozdílné postavy. Kromě dalších seriálů, mezi něž patří i současná Ordinace v růžové zahradě a Kapitán Exner si ho diváci pamatují z "novácké" Hospody.

Kanyzův nízko položený a jakoby rozšafně pomalý hlas samozřejmě přímo volal po uplatnění při realizaci českého znění pro zahraniční filmy, nakonec se Jan stal dvorním dabérem George Clooneyho, i když to pochopitelně nebyl jeho jediný počin, vyzkoušel si i propůjčit hlas Michele Placidovi.

Negativní stránkou bylo jeho obvinění ze spolupráce s StB, kterému se Kanyza bránil i soudně a jeho žalobě bylo v roce 2010 u pražského soudu vyhověno. Ovšem pochybnosti i nadále trvaly a neustále rozdmýchávání této záležitosti vedlo Kanyzu k radikálnímu omezení herecké činnosti.

Jan Kanyza vedle herectví velice rád maloval a hodně času se věnoval i dalšímu koníčku, který zdaleka tolik nezviditelnil - fotografování. Jeho obrazy byly vystavovány v několika evropských zemích a dostaly se i do zámoří. Svou zálibu proměnil i v ilustrování knih, zejména pro děti, na nichž se podílel i autorsky.

Přejeme tedy dnešnímu oslavenci vše nejlepší k jeho 70. narozeninám.

Související

Jan Kanyza

Kam zmizel Jan Kanyza? Po kauze s StB se na filmovém plátně už neobjevil

Možná se občas ptáte, kam v posledních letech zmizel kdysi populární herec Jan Kanyza. Soudní pře kvůli jeho údajné spolupráci se Státní bezpečností znamenala nemilý zvrat. Od úspěšné žaloby v roce 2010 se totiž Kanyza neobjevil na filmovém plátně a raději se věnuje své největší vášni.

Více souvisejících

Jan Kanyza

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy