Moravské zemské muzeum připomíná osobnost Petera Scherhaufera

Brno – Již od minulého týdne připomíná Moravské zemské muzeum výstavou nazvanou Neuč orla létat – Peter Scherhaufer v Divadle (Husa) na provázku osobnost česko-slovenského režiséra, pedagoga, scénáristy a teoretika Petera Scherhaufera. Výstavu mohou návštěvníci vidět až do 8. února příštího roku v Mramorových sálech Biskupského dvora.

Výstavu Neuč orla létat – Peter Scherhaufer v Divadle (Husa) na provázku připravilo oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea, které se systematicky zabývá shromažďováním, zpracováním i analyzováním materiálů o moravském divadle, tudíž také o Divadle Husa na provázku, a které mimo jiné úzce spolupracuje s archivem Centra experimentálního divadla. Výstava připomíná osobnost česko-slovenského režiséra, pedagoga, scénáristy a teoretika Petera Scherhaufera (1942-1999), od jehož smrti uplynulo patnáct let. Akcentuje jeho režijní činnost v Divadle Husa na provázku, jehož byl spoluzakladatelem a kde působil až do své předčasné smrti. Zmíněny jsou ale i jeho ostatní aktivity v českém a slovenském prostředí.Životopisné údaje jsou doplněny řadou zajímavých materiálů a fotografií ze soukromého archivu rodiny Petera Scherhaufera, profesní divadelní aktivity dokumentují fotografie ze soukromého archivu herce Pavla Zatloukala, archivu Centra experimentálního divadla, archivu Loutkového divadla Radost a archivu Národního divadla Brno. Kromě fotografií a reprodukcí osobních materiálů a dokumentů dokresluje Scherhauferovy aktivity také audiovizuální program.Autorky výstavy oslovily řadu Scherhauferových bývalých spolupracovníků a žáků s žádostí o krátkou a osobitou vzpomínku. Vznikla tak originální mozaika velmi osobních charakteristik, s níž se návštěvníci budou moci seznámit na samotné výstavě, ale také v doprovodné stejnojmenné publikaci. „Scherhauferova inscenace ,Karamazovcůʻ způsobila zásadní zlom v mém způsobu herectví. Peter mě naučil přemýšlet o divadle, o roli, brechtovsky z ní vystupovat a zase do ní vstupovat, být ,nad věcíʻ, dívat se na postavu zvnějšku. Naučil mě být artistní – na to velmi dbal – a taky číst. A to nejen roli," zavzpomínal na Petera Scherhaufera například herec Miroslav Donutil.

Související

výstava Hommage à Milan Kundera – další život Díla

OBRAZEM: Moravské zemské muzeum připomína Milana Kunderu z jiného úhlu pohledu. Zachycuje i jeho vztah k Brnu

Brno - Letošní devadesáté narozeniny brněnského rodáka Milana Kundery si Moravské zemské muzeum (MZM) připomíná z jiného úhlu pohledu. Přibližuje jej jako výtvarníka knižních obálek, autora divadelních her a filmových scénářů. Výstavu „Hommage à Milan Kundera – další život Díla“ je možno navštívit od 3. dubna v Mramorových sálech Biskupského dvora nad Kapucínským náměstím v Brně. Autorem výstavy je PhDr. Mojmír Jeřábek.

Více souvisejících

Moravské zemské muzeum (MZM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy