Bouře pustošily Itálii, Rakousko a Slovinsko. Čtyři mrtví, vichr odnesl ženu i s autem

Silné bouře doprovázené lijáky, jež zasáhly v noci na dnešek severní a střední Itálii včetně Říma, Slovinsko a jižní a východní Rakousko, způsobily vážné škody a vyžádaly si nejméně čtyři oběti. Varování před výjimečnými srážkami nadále platí podle serveru meteoalarm.com v severní oblasti Jaderského moře a v centrální Itálii v okolí Říma. Nižší stupeň výstrahy platí pro severní Itálii, západní Chorvatsko, severozápad Rakouska a jihovýchod Francie. Na Slovensku narazil rychlík do stromu, který spadl v bouřce.

V okolí Říma udeřila bouře v noci na dnešek, napsal web deníku La Repubblica. Ve městě Fiumicino poblíž mezinárodního letiště Leonarda Da Vinciho, které obsluhuje italskou metropoli, odnesl silný vichr malé osobní auto i s řidičkou několik desítek metrů ze silnice do blízkého kanálu. Žena nehodu nepřežila. Druhou obětí bouří se stal 72letý muž, kterého našli dnes ráno mrtvého v potoce v toskánském městě Arezzo a třetí 45letá Norka, kterou zabil blesk v Alpách nedaleko Bolzana.

A likely tornado hit Fiumicino, central Italy this morning at 2:30 am. 1 fatality reported. Airport Leonardo Da Vinci reportedly suspended operations for several hours. Report: @MeteOne Italia pic.twitter.com/TomZSNlnn5

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) July 28, 2019

Letiště u Fiumicina muselo na několik hodin přerušit provoz, jedna z jeho ranvejí je stále uzavřená. V okolí města způsobil živel rozsáhlé škody. "Vypadá to tady jako po válce," uvedl starosta města Esterino Montino.

Škody a záplavy hlásí také Řím, kde museli hasiči evakuovat obyvatele jednoho z domů, když voda zatopila sklep budovy. Záplavy také narušily provoz metra, kvůli vodě v tunelech musely být dočasně uzavřeny dvě stanice.

Prudké bouře se v sobotu přehnaly také přes Slovinsko, kde místní média informují o jedné oběti. Jedenasedmdesátiletého muže zabil odpoledne nedaleko města Koper blesk.

Bouřková fronta se v noci na dnešek začala přesouvat i nad chorvatské pobřeží, částečně zasáhla Istrii a během dne pak déšť doprovázený silným větrem postoupil dále do Dalmácie, kde pomohl hasičům v boji s rozsáhlým požárem u Šibeniku. Špatné počasí vyhnalo většinu lidí z pláží, objevily se i vodní sloupy připomínající tornádo, které na ostrově Krk vyhodily na břeh několik člunů.

Bouře způsobily škody také v rakouských spolkových zemích Štýrsko, Korutany, Burgenland a Vorarlbersko, informovala agentura APA. Ve Štýrsku bylo podle rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti přes 1000 hasičů. Živel vyvracel stromy a poničil střechy, které museli hasiči rychle zajistit, jelikož meteorologové předpovídají v oblasti další silné bouře. Blesk zapálil ve Štýrsku také dva domy a v Alpách poblíž obce Palfau zranil šestici záchranářů, která se vracela ze zásahu v horách.

Na některých místech Rakouska padaly kroupy o velikosti tenisových míčků. Bouře podle médií způsobily škody zemědělské úrodě ve výši asi tří miliard eur (76,9 miliard korun), poničily rovněž i skleníky.

Very large #hail in Wildon, SE Austria yesterday, July 27th! Report: @Wetterlounge pic.twitter.com/m2cYgdoVxH

— severe-weather.EU (@severeweatherEU) July 28, 2019

V Tyrolsku zablokovaly popadané stromy a sesuvy sutin několik silnic, na jejich uvolnění pracovaly desítky hasičů. Zaplavené ulice a několik aut zasypaných sesunutou půdou hlásí také nejzápadnější rakouská spolková země Vorarlbersko. O žádných mrtvých ani zraněných Rakousko neinformovalo.

U středoslovenské Hronské Dúbravy nedaleko Zvolena dnes večer narazil rychlík do stromu, který na koleje spadl během bouřky. Při nehodě utrpěl jeden člověk lehké zranění. Trať mezi Zvolenem a Bratislavou musela být uzavřena a spoje podle portálu aktuality.sk nabraly asi dvouhodinová zpoždění.

Ve Francii dnes meteorologové zrušili výstrahu před bouřkami se silným deštěm pro sedm departementů na východě země. Ačkoli podle Météo-France napršelo za 24 hodin tolik jako běžně za tři týdny až měsíc, kromě zatopených sklepů a několika sesunutých svahů vážné škody bouře na východě Francie nezpůsobily.

V Německu, které v uplynulém týdnu sužovaly teploty nad čtyřicet stupňů, se dnes podařilo uhasit řadu lesních požárů, které hořely především na severu a východě země. Nedaleko přístavního města Cuxhaven, kde ústí Labe do Severního moře, dnes zasahovali hasiči u velkého požáru obilí na vyprahlém poli. Dým, který z pole stoupal, vítr zavál na nedaleké tábořiště, kde museli následně kvůli dýchacím potížím ošetřit 62 lidí.

Související

Více souvisejících

Počasí Bouřky Povodně Itálie Rakousko Slovinsko

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy