Fin, Albánec, Srb a teď i účastník MS v Kataru. Sparta lovila posily na přelomu roku v zahraničí

Hned tři zimní posily přivítala fotbalová Sparta koncem kalendářního roku 2022 a ve všech případech se jedná o zahraniční fotbalisty. Až tedy koncem ledna sparťané nastoupí ke svému prvnímu jarnímu zápasu, ve svém kádru jejich fanoušci naleznou Fina Kaana Kairinena, Albánce Qazima Laciho a Srba Dimitrije Kamenoviče. A s příchodem nového roku 2023 pak na Letnou zamířila zřejmě nejzajímavější ze zahraničních posil, Australan Awer Mabil, jenž se zúčastnil nedávného světového šampionátu v Kataru.

A všichni zmiňovaní nováčci v kádru Sparty jsou reprezentanti svých zemí, v případě Srba Kamenoviče se pak jedná o mládežnického reprezentanta. Co se týče čtyřiadvacetiletého Fina Kairinena, tak ten pak kromě dresu reprezentace, za kterou nastoupil zatím sedmkrát, nosil dresy Lilleströmu, Interu Turku, HJK Helsinky nebo Midtjyllandu. 

V minulé sezóně pak za zmiňovaný norský Lilleström, se kterým na evropské scéně dokráčel do 3. předkola Evropské konferenční ligy, ve 22 zápasech vstřelil jednu branku. 

„Získáváme reprezentanta, který nám zvýší kvalitu a konkurenci ve středové řadě. Dobře se zapojuje do kombinace a rozehrávky, je poctivý směrem do defenzivy. Kvalitně zahrává standardní situace a správně reaguje po ztrátě a zisku míče,“ uvedl k jeho osobě sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Fina následoval do pražského klubu další zahraniční fotbalista, tentokrát dvaadvacetiletý srbský obránce Dimitrij Kamenovič, jenž byl naposledy součástí kádru Lazia Řím, a právě s tímto slavným římským klubem jsou Pražané domluveni na tom, že po případném odkupu budou moct s Kamenovičem spolupracovat dlouhodoběji. „Fyzické dispozice, variace přihrávek, důraz a síla ve vzduchu. To jsou atributy, které Dimitrije zdobí a díky kterým rozšiřuje naše obranné řady. Je stále mladý, a má tak velký potenciál se zlepšovat a rozvíjet," nechal se k tomuto hráči slyšet Rosický.

Připomeňme, že Kamenovič před působením v Římě působil v srbském týmu Čukarički, za který odehrál 50 duelů a za který vstřelil dvě branky.

Tím výčet zahraničních posil na Letné rozhodně nekončí. Z další velké evropské ligové soutěže, tentokrát nejvyšší francouzské ligy, totiž přišel albánský reprezentant Qazim Laci hrající naposledy za francouzské Ajaccio. Šestadvacetiletý záložník se dohodl na víceleté smlouvě. "Příchodem Qazima získáváme středního záložníka, který svou odlišnou typologií výborně doplní naši stávající středovou řadu a trenérovi dá širokou škálu možností v ose mužstva. Je zvyklý na fyzicky náročné zápasy ze dvou nejvyšších francouzských soutěží. Je technicky vybavený, dokáže měnit tempo hry, zrychlovat ji a i z hloubky pole se dostat do soupeřova vápna. Dobře dostupuje a má vítěznou mentalitu," popisuje Rosický dovednosti této posiy.

Qazim Laci se krátce po narození přestěhoval s rodiči do Řecka, tam byl odchovancem Olympiakosu Pireus, v jeho A-týmu se ale představil jen v jednom pohárovém zápase. Hostoval však v APOELU Nikósie a řeckém Levadiakosu, v Ajacciu pak hrál od sezóny 2017/18 a i díky jeho službám se tento tým dostal mezi francouzskou elitu. Pokud jde však o jeho působení ve druhé francouzské lize, tak tam za 137 duelů nastřílel deset gólů.

Na Letnou zamířil i účastník MS v Kataru: Australan Awer Mabil

Rozhodně nejzajímavější posilou je ta nejčerstvější. Ve středu klub totiž oznámil příchod sedmadvacetiletého australského záložníka Awera Mabila. Sparta se na jeho příchodu dohodla se španělským účastníkem La Ligy Cádízem, kde byl od léta. „Awer je ofenzivní křídlo, pracovitý hráč, který umí přejít přes protihráče v souboji jeden na jednoho. Má zkušenosti z mezinárodních zápasů, které odehrál jak v dresu národního týmu Austrálie, tak v UEFA soutěžích. Je to týmový hráč s vítěznou mentalitou. Výhodou je, že ho trenér dobře zná ze společného působení v Midtjyllandu," okomentoval novou posilu Rosický pro sparťanský web.

Pro ten svá první slova po podpisu věnoval i samotný Mabil. "Chci bojovat o tituly. Takže hlavní motivací, proč jsem sem přišel, je vyhrávat, bojovat o titul a také hrát znovu evropské poháry. Hrál jsem Ligu mistrů se svým bývalým týmem v Dánsku. Byl to skvělý pocit a hrozně bych to chtěl prožít znovu. A to je pro mě cíl tady," uvedl konkrétně.

Keňský rodák Awer  Mabil hrál v Austrálii za Campbelltown City a Adelaide United, ve dvaceti letech se pak přestěhoval do dánského Midtjyllandu, se kterým dokázal triumfovat jak v Dánském poháru, tak v dánské lize. Za dánský celek si zahrál patnáct zápasů v Lize mistrů, v jednom z  kvalifikačních play-off proti Slavii dokonce zaznamenal asistenci.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Tomáš Rosický

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 30 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta

Po smrti závodnice a navigátorky rallye Aleny Krejčíkové, které se stala osudná nehoda při soutěži Rallye Šumava Klatovy, vznikla na platformě "Znesnáze" sbírka na podporu její rodiny.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy