Kanada je i po třetím zápase bez bodu, domácí Lotyši tentokrát zvítězili

Poprvé od roku 1996 se na MS radují Němci z vítězství nad Kanadou. Ta naopak potřetí za sebou prohrála, když před tím ve svých duelech nestačila na Lotyše a Američany. O vítězství našich západních sousedů, kteří jsou na letošním MS nadále stoprocentní, rozhodla 11. minuta, ve které padly rychlé dvě německé branky.

I když ještě v první třetině snížil Nick Paul, přes veškeré další kanadské dobývání německého brankoviště se další góly hráčům země javorového listu vstřelit nepodařilo, naopak do prázdné branky v závěru zápasu na konečných 3:1 pro Německo navýšil Holzer.

Během pouhých 38 vteřin se v polovině první třetiny rozhodlo o další senzační prohře Kanady. Nejprve se tehdy trefil Loibl, následně pak se štěstím Plachta, jehož střelu si do vlastní branky bruslí srazil Power. Krátce před odchodem do kabin na první přestávku se podařilo snížit díky Paulovi. Od poloviny utkání to byli Kanaďané, kteří se neustále snažili dobývat německou branku, navíc jim k tomu napomáhala řada přesilových her, které jim Němci dávali k dispozici.

 Ke smůle Kanady však dvakrát nedokázala využít ani dvě přesilovky pět na tři a dokumentovali tak tím, jak moc se jim na letošním MS vůbec nedaří. Akorát Danforth během jedné z nich trefil tyčku. Mimochodem, když se hrála ona druhá přesilovka Kanady pět na tři, Němci se ubránili i přesto, že jeden z bránících Němců, konkrétně Kühnhacklovi, zlomila hokejka. A gólman Niederberger se stal hrdinou tohoto duelu, vždyť jen během druhé třetiny zaznamenal devatenáct zákroků.

Běžela 46. minuta zápasu, když se v oslabení ocitl v brejkové příležitosti Němec Rieder. Ten byl tak blízko k pojištění německého vítězství, ovšem Němci si museli ještě počkat. A to i díky již zmiňovanému výtečnému brankáři Niedernergerovi, který si tak celkem připsal během tohoto utkání až 39 zákroků. Ke konci zápasu se rozhodli Kanaďané hrát power-play bez brankáře, ovšem hned pět vteřin poté, co se k tomu Kanaďané odhodlali, puk zamířil do jejich prázdné klece. Na 3:1 střelou přes celé kluziště zvýšil Holzer.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (24.5.2021):

SKUPINA B

Německo - Kanada 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Loibl (Kühnhackl, Rieder), 12. Plachta (Eisenschmid), 58. Holzer (Plachta, Noebels) - 19. Paul (Miller)

Lotyši utrpěli vítězství nad Itálií, rozhodčí v duelu neuznali hned tři branky

Domácí hokejoví reprezentanti odčinili svou předešlou prohru s Kazachstánem v samostatných nájezdech, když tentokrát nad Itálií vyhráli 3:0. Ovšem i tentokrát měli co dělat, aby outsidera z Apeninského poloostrova porazil. Italský brankář Fazio, jenž si za utkání připsal celkem 41 zákroků, inkasoval poprvé až ve 33. minutě, pak dlouho držel jednobrankové lotyšské vedení a až v posledních dvou minutách zápasu Lotyši zvýšili až na konečných 3:0, přičemž o dvě branky z těchto tří lotyšských se postaral Martins Karsums. Během tohoto duelu pak, jen tak pro zajímavost, rozhodčí neuznali hned tři branky (dvě na straně lotyšské, jednu na italské).

Dalo se pochopitelně předpokládat, že to bude domácí pobaltský výběr, který bude mít v duelu s trápícími se Italy navrch. Jenže k čemu je převaha, když ji tým nedokáže přetavit v góly. Jako první však vyzkoušeli pozornost soupeřova brankáře Italové, konkrétně Frigo s Casettim. Chvíli na to ve 2. minutě se představil svým parádním zákrokem betonem Fazio, když na něj mířil Keninš. Proti Faziovi pak v polovině úvodního dějství jel sám Abols, ovšem ani on neuspěl. A v první třetině se ještě nepodařilo otevřít skóre Džerinšovi, jemuž se také povedlo dostat do brejku.

V úvodu druhé třetiny pak pomohla Fazioovi i branková konstrukce, když Karums tehdy trefil tyčku. Ve 33. minutě byl ale tento Lotyš daleko úspěšnější. Tehdy svým důrazem potrestal italskou rozehrávku, 1:0 pro Lotyšsko. Za chvíli se sice Lotyši radovali z druhé branky, protože byla však kopnuta, rozhodčí tento gól neuznali.

Stejné zklamání zažili Italové na začátku třetí třetiny, kdy sice branku vsítili, ale díky lotyšské trenérské výzvě nebyla uznána tentokrát kvůli ofsajdu. Ve 47. minutě pak se blýskl individuální akcí Petan, jeho bekhend ale  Punnenovse nepřekonal. Italové se pak rozhodli v závěru ke hře bez gólmana, ovšem během ní rovnou dvakrát skórovali Lotyši a zvýšili tak tedy na konečných 3:0.

Mistrovství světa v ledním hokeji v Rize – konečný výsledek (24.5.2021):

Lotyšsko - Itálie 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 33. Karsums (Krastenbergs), 59. Darzinš (Džerinš, Freibergs), 60. Karsums

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy