Senzace s Kanadou měla v Rize veliký ohlas. Historickou výhru slavili lotyšští fanoušci v ulicích

Přestože se letošní hokejové mistrovství světa v Rize musí obejít bez fanoušků přímo v hledištích, nakonec si přeci jenom lotyšští fanoušci v ulicích jejich hlavního města užili naplno senzační výhru jejich hokejových miláčků nad Kanadou 2:0. Stalo se tak totiž poprvé po třinácti letech, co se této pobaltské zemi podařilo na světovém šampionátu porazit kolébku ledního hokeje.

Po veleúspěšném vstupu Lotyšů do domácího mistrovství světa občané Rigy vyjeli do ulic a nahlas troubili ve svých autech, byly k vidění skupinky fanoušků s lotyšskými vlajkami a v lotyšských dresech na jinak prázdných ulicích. Lotyšští hokejoví příznivci dokonce vyrazili i před hotel, kde ve své „bublině“ přebývají lotyšští reprezentanti. Někteří pak v sobotu dorazili před kanadskou ambasádu v Rize, aby tam položili květiny, aby Kanaďany utěšili. To mimochodem poznala v roce 2006 i česká ambasáda.

 Historická výhra Lotyšů přišla na řadu po předchozích jedenácti porážkách od Kanaďanů na MS a remíze 3:3 z e světového šampionátu v Turku v roce 1997. Stejně tak Lotyši proti zemi javorového listu neuspěli ani na olympijských hrách, ani na MS hokejistů do 20 let či do 18 let.

Zatímco pobaltská země se může v současnosti pyšnit snad dosud nejsilnějším reprezentačním výběrem, jaký kdy na MS vyslala, a který si vybral shodou okolností kanadský kouč Lotyšů Bob Hartley, to Kanaďané – vicemistři z posledního MS 2019 – mají naprosto odlišný problém. V týmu mají totiž jen dva hráče, kteří e představili i před dvěma lety na Slovensku, tedy obránce Troy Stecher z Detroitu a útočník Adam Henrique z Anaheimu, a pak další dva hráče, kteří někdy v minulosti okusili atmosféru světového šampionátu. Těmi jsou gólman Darcy Kuemper z Arizony jako trojka i brankář Michael DiPietro z farmy Vancouveru.

Pouze beci Colin Miller z Buffala, Mario Ferraro ze San Jose, Sean Walker s útočníky Jaretem Andersonem-Dolanem a Gabrielem Vilardim z Los Angeles, Dillon Dubé s Andrewem Mangiapanem z Calgary, Connor Brown s Nickem Paulem z Ottawy, Maxime Comtois z Anaheimu a Brandon Hagel z Chicaga si mohou říct, že mají stabilní místo v týmech NHL, jinak v kanadském mužstvu v Rize nalezneme mladé hokejisty a ty, kteří hrají nižší zámořskou AHL.

A Kanadě pak nepřála ani současná koronavirová situace, která jim nedovolila odehrát ani jeden přípravný zápas.

Právě to pochopitelně věděli i Lotyši a snažili se tak toho, co maximálně využít. "Věděli jsme, že Kanada toho spolu moc nesehrála, takže jsme toho chtěli využít. Hráli jsme dobře, dali jsme dva góly a stačilo to na vítězství," nechal se slyšet třeba útočník Miks Indrašiš.

Nezpochybnitelným hrdinou se pak stal lotyšský muž s maskou Matiss Kivlenieks, na nějž mířilo 38 střel, a všechny dokázal zneškodnit. "Byl neuvěřitelný. U Lotyšska jde vždy devadesát procent zásluh za výhru za gólmanem. Nic Kanaďanům nedovolil. Měl na výhře klíčový podíl," našel brankář slova uznání od spoluhráče Ralfsa Freibergse.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy