LOH 2024: Kanoisté Fuksovi i kajakáři Havel se Špicarem postoupili z oprav do semifinále

Protože bratrská posádka české deblkanoe Petr a Martin Fuksovi i deblkajakáři Jakub Špicar a Daniel Havel skončili na třetím místě ve svých rozjížďkách, dostali na obou pětisetmetrových tratích možnost oprav. Zatímco česká deblkanoe svou opravu dokončila na třetím místě, český deblkajak svou opravu dokonce vyhrál. V obou případech to znamená stejný výsledek, tedy postup do čtvrtečního semifinále.

V rámci rozjížděk se nejprve představili bratři Fuksové se svou deblkanoí a od startu až do cíle se pohybovali vždy na třetí pozici. Když bylo v závěru rozjížďky jasné, že své postavení Fuksovi nezlepší, závěr vypustili a šetřili si tak své síly na následné opravy, chcete-li na čtvrtfinále.

Z něho měli další šanci na postup především ty posádky, které skončily na prvních třech místech a právě třetí místo Češi i přes jejich vydařený start udrželi a zajistili si tak postup do semifinále.

V deblkajaku se snažila taktéž o přímý postup už v rozjížďkách česká posádka Špicar-Havel, ovšem kromě toho, že nestačila na australskou posádku Jean van der Westhuyzen-Tom Green, tak nestačila o 36 setin sekundy ani na maďarskou dvojici Bálint Kopasz-Ádám Varga.

Následnou opravnou čtvrtfinálovou jízdu pak český deblkajak naštěstí rovnou vyhrál a to i přesto, že v jejím úvodu figuroval až na páté pozici. Další fáze závodu deblkajaků je na programu až v pátek.

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži kanoistika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ústavní soud zamítl stížnost na kampaň SPD. Podobné chování je i nadále možné, zlobí se advokátka

Ústavní soud zamítl další stížnost na nenávistnou a xenofobní kampaň SPD, tentokrát v Jihočeském kraji. Údajně nenašel procesní cestu, jak ji podpořit.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy