Odvrácená strana fotbalu. Terčem výhrůžek je rodina kouče Chelsea i klub z Janova

Zažil to nejspíš každý fotbalista, trenér i klub. Když se ve fotbale nedaří, zloba fanoušků se na ně rájem přelije. Někdy však do takové míry, které jsou až za hranicí chápání. V posledních dnech o tom mohou podat svědectví třeba kouč londýnské Chelsea Graham Potter či samotný italský klub Sampdorie Janov. Zatímco prvně jmenovanému manažerovi míří od fanoušků výhrůžné dopisy, které se nemístně trefují i do jeho rodiny, vedení Sampdorie Janov obdrželo zásilku s prasečí hlavou a dovětkem, že příště v takové zásilce budou hlavy členů klubového vedení. 

Navzdory mohutnému posilování během zimního přestupového okna, během kterého dokonce našla díru v tzv. finanční fair-play a dovolila si tak koupit třeba argentinského fotbalistu Enza Fernándeze za astronomických 121 milionů eur, se po zimní přestávce londýnské Chelsea v anglické Premier League vůbec nedaří. Poté, co ze 14 duelů vyhrála jen dva a na domácím stadionu Stamford Bridge vstřelila od začátku letošního kalendářního roku jen jeden gól, se nachází až na 10. místě ligové tabulky. 

V pátek prozradil kouč Londýňanů Graham Potter, že dostal několik anonymních výhrůžek, jež jsou namířeny i na jeho rodinu. "Ačkoliv se mi dostává i podpory, dostal jsem i ne zrovna pěkné emaily, ve kterých mi přejí smrt a přejí mi, aby umřely i moje děti, takže to není dvakrát příjemné," nechal se slyšet na tiskové konferenci. 

Jen pro připomenutí, Potter přišel do klubu loni v září, kdy nahradil Thomase Tuchela, ovšem od té doby z celkových 25 duelů vyhrála Chelsea jen devět. "Chápu, že fanoušci jdou domů a jsou naštvaní, protože jejich tým nevyhrál, ale ujišťuji vás, že můj život za poslední tři čtyři měsíce byl celkem průměrný, jsem jen vděčný za tuhle zkušenost," pokračoval dále Potter v pátek. 

Dal však najevo, že se rozhodně nikterak nevzdává. "Můžete na to odpovědět dvěma způsoby. Můžu říct, že je mi to jedno, ale všichni víte, že by to byla lež. Každému záleží na tom, co si o něm lidi myslí, protože tak jsme nastavení," řekl Potter, jenž by byl rád, kdyby výhrůžek byla ušetřena alespoň jeho rodina. "Není to příjemné a není to příjemné ani pro rodinu. Přijímám kritiku, přijímám vypískání, pokud prohrajeme. Ale je tu jistá hranice," dodal. 

Policie v Itálii se zabývá zaslanou prasečí hlavou 

Výhrůžky zažil v posledních dnech i italský klub Sampdorie Janov, přičemž tam šli ještě do většího extrému. Členům vedení totiž někdo poslal zásilku s prasečí hlavou a se vzkazem: "Příště tam budou vaše hlavy!". Zkrátka ryze mafiánské vyhrožování. 

Adresáty takového dopisu byli konkrétně bývalý předseda klubu Massimo Ferraro a současný místopředseda klubu Antonio Romeiro. Jak informuje agentura Reuters, oba předali případ italské policii. 

Nedávno navíc někdo poslal anonymní zásilku i bývalému majiteli Edoardovi Garronemu a taktéž Ferrerovi, přičemž v ní byla nábojnice spolu s výhrůžným dopisem. Mimochodem, v Itálii nejsou takové výhrůžky bohužel ničím zvláštním. V minulosti už klubu Regginy poslali uříznutou hlavu vola (1999), v roce 2006 zase vedení Palerma obdrželo hlavu kozy. 

Pokud jde o již jednasedmdesátiletého bývalého předsedu Sampdorie Janov Ferrera, tak ten už není v této funkci od roku 2021, kdy byl zadržen kvůli finančním podvodům z mimofotbalového prostředí. Přes svou rodinnou firmu ovšem klub nadále fakticky řídí. 

Připomeňme, že aktuálně se nachází Sampdorie Janov až na předposledním místě tabulky Serie A s osmibodovou ztrátou na první nesestupovou příčku. Nyní čeká sedm duelů na výhru, přičemž během 23 zápasů vyhrál pouze dvakrát. 

Související

SK Slavia Praha.

Slavia to na Stamford Bridge po gólové smršti nevzdala. Chelsea si ale postup vzít nenechala

Londýn - Poté, co se pražská Slavia předvedla před týdnem v úvodním čtvrfinálovém zápase Evropské ligy nebojácným výkonem proti londýnské Chelsea, se kterou však nakonec prohrála 0:1, dala tím tak českým fotbalovým fanouškům alespoň trochu naději na podobně se vyvíjející odvetu v Londýně. Ta se na věhlasném Stamford Bridge konala v tento čtvrtek večer, ovšem pro Pražany nezačala vůbec tak, jak si představovali. Už po úvodních deseti odehraných minutách totiž sešívaní prohrávali 0:2 a jen těžko nacházeli recept na to, jak zabránit rychlým protiútokům. Slávistům se sice po rohu díky Součkově hlavičce podařilo v prvním poločase skórovat, i tak ale odcházeli do kabin s nepřiznivým skóre 1:4. Zdálo se tedy, že jsou všechny šance na postup nenavrátně ztraceny, jenže to jako kdyby si myslela po návratu na hřiště i Chelsea a tak byla nakonec překvapena, že svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského sáhli k podobnému stylu hry, jaký praktikovala právě před týdnem v Edenu a co víc, díky talentovi Petru Ševčíkovi dokázala snížit stav 4:3. Na další dva góly, které by pro Slavii znamenal postup, se už ale hosté nezmohli a tak i přes prohru a konec v této sezóně Evropské ligy, si vysloužila potlesk jistě nejen slávistických fanoušků přítomných v anglické metropoli.
Trenér José Mourinho

Chelsea deklasovala Manchester United, Arsenal jen remizoval

Londýn/Manchester - V 9. kole Premier League se zrodilo několik překvapivých výsledků. Chelsea si až suverénně snadno poradila s Manchesterem United a čelu tabulky se přiblížila na jediný bod. S výjimkou vítězného Liverpoolu totiž ztratili všichni další favoriti.

Více souvisejících

Chelsea Sampdorie Janov Fotbal

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy