Jak se připravuje státní návštěva na nejvyšší úrovni? Svou roli hrají květiny i křesla

Washington - O politickém rozměru návštěvy francouzského prezidenta Marcona v USA již bylo napsáno mnohé. Včera večer proběhla ve Washingtonu ale také oficiální státní večeře, na níž Macrona a jeho ženu hostil prezident Donald Trump a americká první dáma. Večeře má ale kromě ryze praktické funkce i silný symbolický význam. Vše od květin až po talíře hraje svoji roli.

Pozadí těchto důležitých státních ceremoniálů odhalila pro televizi Fox expertka na stylistiku Laura Dowling. Ta působila jako hlavní floristka Bílého domu v éře Baracka Obamy. Podle ní už samotná barevné kompozice při uvítání prvního páru Francie vzdávala hold čestným hostům. Kombinace červené, modré a bílé odkazovala k francouzským národním barvám.

Symbolická byla i volba křesel, jež měli prezident Macron a jeho žena k dispozici. Jednalo se o starožitná modře čalouněná křesla z 18. století, jež byla navržena a vyrobena ve Francii a do Bílého domu je nakoupil prezident James Monroe.

Francie a USA spolu také v minulosti stály boku po boku v mnoha válečných konfliktech, včetně amerického boje za nezávislost v 18. století nebo třeba obou světových válek. Ke společnému válečnému úsilí odkazovaly květiny, jež bývají ve francouzské a americké tradici častým symbolem padlých vojáků.

Svoji roli hrálo i nádobí. Jeho volbou americká první dáma Melania Trumpová vzdávala hold svým předchůdkyním Hillary Clintonové a Lauře Bushové, vybraný servis totiž pocházel z jejich sbírek.

Rovněž květinová výzdoba hlavní haly Bílého domu nebyla zvolena náhodně. Květy Sakury jež prostor zdobily nejsou totiž jen symbolem Bílého domu, nýbrž odkazují i k pařížským Tuilerijským zahradám, jež se nachází nedaleko sídla francouzského prezidenta.

Související

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 
Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

Emmanuel Macron Donald Trump Melania Trumpová Květiny společnost Bílý dům USA

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy