Italové chtějí vědět víc o Da Vincim. Jeho vlasy pošlou na testy DNA

Italští vědci podrobí testu DNA pramen vlasů, který byla nalezen ve sbírce ve Spojených státech a o němž odborníci soudí, že patřil Leonardu da Vinci. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Nález a dokumenty prokazující jeho původ budou veřejnosti představeny 2. května, kdy uplyne 500 let od Leonardova skonu.

"Za Atlantikem jsme našli pramen vlasů v minulosti označený 'Les Cheveux de Leonardo da Vinci' (Vlasy Leonarda da Vinci)," oznámil dnes Alessandro Vezzosi, ředitel Museo Ideale Leonardo da Vinci se sídlem v rodišti renesančního umělce. Toskánské městečko Vinci leží zhruba čtyři desítky kilometrů východně od Florencie. "Tento výjimečný relikt nám umožní prozkoumat jeho DNA," uvedl dále Vezzosi v tiskové zprávě.

"Historický nález pramenu vlasů, který byl až dosud uložen v tajnosti v jedné americké sbírce, bude představen spolu s dokumenty, jež prokazují francouzský původ artefaktu," informoval ředitel muzea. Dodal, že se tak stane na výstavě Leonardo vive (Leonardo žije) 2. května - v den 500. výročí smrti umělce.

Leonardo bývá považován za archetyp renesančního člověka, humanisty a experimentátora, který spojil umění s vědou. Narodil se v Itálii v roce 1452 a zemřel v 67 letech ve Francii, kde poslední roky svého života působil na dvoře krále Františka I.

Letošní výročí 500 let od jeho skonu doprovází v Itálii a dalších zemích celá řada výstav. Renesančního génia si poslední dobou také nadmíru všímají média. Naposledy v nich například kolovala zpráva o tom, že Leonardo, tradičně považovaný za jednoho z nejslavnějších leváků, byl ve skutečnosti obouruký. Psát, kreslit a malovat byl tedy schopen stejně dobře levou i pravou rukou, myslí si odborníci z galerie Uffizi ve Florencii.

Lékaři ze školy očního lékařství při Univerzitě v Londýně zase přišli s teorií, že všestranně nadaný mistr trpěl strabismem, tedy šilhavostí, a ta mu pravděpodobně pomohla při tvorbě jeho mistrovských děl. Některé formy strabismu totiž podle oborníků usnadňují malbu a kresbu tím, že potlačují postižené oko, což umožní umělci vidět dvojrozměrně.

Da Vinciho obraz Salvator Mundi (Spasitel světa) se před dvěma lety stal nejdražším dílem prodaným jak při soukromém prodeji, tak v aukci. V newyorské aukční síni Christie's byl vydražen za 450,3 milionu dolarů (10,3 miliardy korun). Vznik olejomalby na ořechovém dřevě odborníci datují kolem roku 1500. Znázorňuje Ježíše Krista v renesančním oděvu s pozvednutou pravou rukou a křišťálovou koulí v ruce levé.

Související

Leonardo da Vinci

Po světě chodí 14 potomků rodiny Leonarda da Vinciho

Několik desítek let trvající výzkum předpokládaných ostatků Leonarda da Vinciho ukázal, kolik aktuálně žijících lidí se může pyšnit tím, že jsou potomky rodiny renesančního génia a autora slavné Mony Lisy - celkem 14.
Vitruviova figura

Vitruviánský muž před soudem. Řešilo se, zdali může da Vinciho kresba do Francie

Italský soud dnes rozhodl, že slavná kresba Leonarda da Vinciho s názvem Vitruviánský muž může být zapůjčena do galerie Louvre v Paříži. Proti zapůjčení se postavila skupina Naše Itálie, která tvrdila, že dílo je příliš křehké a transportem by se poškodilo. Soud v Benátkách nejprve minulý týden vypůjčení obrazu zamítl, nyní byla ale zápůjčka povolena a kulturní spor se tak vyřešil, poznamenala agentura AP.

Více souvisejících

Leonardo da Vinci Itálie věda DNA

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy