Blíží se částečné zatmění Měsíce. Na brněnské hvězdárně připravují speciální pozorování

V Česku bude možné už za pár dní sledovat částečné zatmění Měsíce. Hvězdárna a planetárium Brno chystá speciální pozorování, kterého se může zúčastnit široká veřejnost.

Jak pozorovat? Snadno. Žádný dalekohled nepotřebujete. Jen pěkné počasí.

Kdy se vydat do Hvězdárny a planetária Brno? Pozorování začne v úterý 16. července ve 21.30, trvat bude až do jedné hodiny ranní.

V naší úžasné Sluneční soustavě jsme si zvykli na to, že se téměř vše točí kolem Slunce. Letos v červenci to ale bude jinak. Vše se točí kolem Měsíce. Aby také ne! Už v úterý 16. července proběhne částečné zatmění Měsíce.

Vše vypukne zhruba hodinu po východu Měsíce nad jihovýchodní obzor. Plný zemský stín se objeví při levém horním okraji světlého měsíčního disku ve 22:02 letního času a postupně pohltí celou jeho horní polovinu. Ta díky tomu získá nahnědlé zabarvení. Je ale možné, že se s ohledem na aktuální meteorologické podmínky dočkáme i jiných odstínů, třeba temně oranžových tónů.

Ve 23:31 nastane střed zatmění, kdy bude do plného zemského stínu ponořeno takřka sedm desetin průměru měsíčního kotouče. Od té chvíle začne stín z Měsíce zvolna ustupovat směrem k jeho pravému hornímu okraji. Konce částečného zatmění se však dočkáme až druhý den 17. července asi hodinu po půlnoci.

Mimochodem, po pravé straně Měsíce, bude nad jižním obzorem (coby jasný zářící bod) viditelná i planeta Saturn v souhvězdí Střelce a jen o kousek dál směrem na západ narazíte i na mnohem jasnější Jupiter v souhvězdí Hadonoše.

Související

Temnalóna v Brně

Co je Temnalóna? Festival planet bude letos v Brně ve znamení světla a tmy

Již po páté se lidé mohou vydat na Kraví horu a setkat se s impozantními modely vesmírných těles. Letošní atrakcí je Temnalóna – zmenšený model noční podoby planety Země, který je osvětlen pouze světlem přítomným díky lidské civilizaci. Kromě toho je v parku k dispozici výstava fotografií pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice a letní kino s kosmickým námětem. Součástí programu jsou také podvečerní přednášky a projekce v digitálním planetáriu. Doprovodný program je navíc plánován na sociálních sítích, aby si každý mohl najít to, co ho nejvíce zaujme – ať už je to větší či menší nadšenec, laik nebo odborník ve vesmírných tématech.

Více souvisejících

Hvězdárna a planetárium Brno Zatmění měsíce Brno vesmir vesmír, Měsíc

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy