FBI v Sýrii. Do země dorazil tým, který má vyšetřit bombový útok

Speciální tým vyšetřovatelů dorazil do syrského města Manbidž, kde bude vyšetřovat bombový útok. Při něm ve středu zahynuli čtyři Američané a dalších 15 místních. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, podezření však padlo i na proturecké rebely.

Exilová organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) informovala, že do syrského města Manbidž dorazil tým vyšetřovatelů z FBI. Odvolává se přitom na své místní zdroje. Ve městě budou vyšetřovat bombový útok, při němž ve středu zahynulo 19 lidí, včetně čtyř Američanů.

Sebevraždený útočník se odpálil v restauraci, kterou navštěvují i příslušníci americké armády. Kromě Američanů zabil výbuch také pět místních bojovníků z řad Syrských demokratických sil (SDF), kteří je doprovázeli a 10 civilistů. Očekává se však, že počet obětí může dále narůstat. Několik lidí je po útoku v kritickém stavu.

Bezpečnostní složky SDF údajně v souvislosti s útokem zadržely 7 lidí, kteří byli součástí tajné buňky. Podle informací SOHR se tito zadržení přiznali, že pracovali „pod vedením ozbrojených skupin, které se účastnily operace Štít Eufratu a tureckých tajných služeb.“

Není jasné, zda měli spáchat přímo tento útok, nebo byli zatčeni jen v rámci zvýšených bezpečnostních opatření po incidentu.

Will it surprise you that the #Manbij bomber who was killed by #ISF before he could plant his bombs has more Turkish stamps in his passport than a diplomat? MIT does all to destabilize NE Syria. Pics via @zana_medi pic.twitter.com/Qeoh3Tj3gI

— Rojava (@AzadiRojava) 18. ledna 2019

Šlo o vůbec první takový atentát vůči americkým jednotkám od doby, kdy začaly v Sýrii působit. Kurdské milice a jejich spojenci dlouhodobě obviňují turecké tajné služby a Ankarou podporované rebely z diverzních akcí a atentátů na území, které je pod kontrolou Syrských demokratických sil.

Související

Více souvisejících

FBI USA (Spojené státy americké) Kurdové Sýrie Bombové útoky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy