Hrozí válka? Americký list odhalil plány mocných

"Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vytáhl do boje proti jaderné smlouvě s Íránem. V pondělí jeho vláda vznesla nové požadavky, které by měly zajistit lepší dohodu než tu předběžnou, kterou prezident Obama a další lídři světových mocností oznámili minulý týden. Tyto nové požadavky jsou však nerealistické a pokud budou prosazovány, nepovedou k lepší dohodě, ale k žádné dohodě," uvádí americký server NY Times. Známý list ve svém úvodníku odsoudil přístup židovského státu k aktuálním jednáním, jejichž cílem je vyřešit otázku íránského jaderného programu.

Natanjahu nenabízí alternativu

"Netanjahu jedná, jakoby sám mohl diktovat podmínky dohody, jejíž dosažení trvalo 18 měsíců za účasti nejen Íránu a Spojených států, ale též Británie, Francie, Německa, Ruska a Číny. Chce se prezentovat v rozumném světle. 'Vůbec se nesnažím zabít jakoukoliv dohodu; snažím se zabít špatnou dohodu,' prohlásil v neděli v pořadu Meet the Press na NBC News. Nenabízí však žádnou funkční variantu," konstatuje NY Times.

"Stále existují důležité detaily, které musí být vyřešeny předtím, než bude finální dohoda uzavřena, zřejmě do 30. června. Přesto je její rámec překvapivě komplexní a nabízí nejlepší potenciál k zabránění Íránu v zisku jaderné zbraně," deklaruje list.  

"Jak v pondělí nastínil Yuval Steinitz, izraelský ministr zpravodajských služeb a strategických věcí, Izraelci nyní požadují, aby Írán zastavil veškerý výzkum a vývoj pokročilých centrifug, které se používají k obohacování uranu; omezil počet funkčních centrifug v továrně Natanz nad dojednaný rámec a uzavřel své podzemní obohacovací zařízení ve Fordo. Izrael také požaduje, aby Írán umožnil inspekce kdekoliv a kdykoliv ze strany mezinárodních pozorovatelů, vyvezl své zásoby obohaceného uranu ze země a odtajnil své minulý aktivity v jaderné oblasti, které mohly zahrnovat vojenské využití," shrnuje úvodník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.     

"V jakémkoliv vyjednávání nelze dosáhnout dohody bez kompromisu. Bylo by nejlepší, pokud by došlo k zahlazení veškerých stop po íránském jaderném programu. To se však nikdy nestane, jednoduše protože íránské know-how nelze vymazat," domnívá se NY Times.

"Íránští vůdci by nepřistoupili na dohodu, která nezachová některé prvky jaderného programu zaměřené na energetické a lékařské účely - nikoliv zbraně. Obama koneckonců musel učinit množství zásadních rozhodnutí, aby získal dohodu, která zabrání Íránu vyvinout jadernou zbraň," připomíná komentář.

V opačné případě nebude žádné dohoda  

"Alternativou je žádná dohoda a v takovém případě bude Írán ve svém jaderném programu jednoduše postupovat bez jakýchkoliv restrikcí. Uzavření Fordo byl původní cíl, ale dohoda nakonec Íránu umožní ponechat si malé množství provozuschopných centrifug, aby v továrně produkovaly izotopy pro lékařské účely. Pro Íránce šlo o otázku politické symboliky a úsilí ponechat zařízení otevřené; Obama zřejmě v této problematice cítil, že existuje mnoho pojistek, které umožňují souhlasit," domnívá se NY Times.    

"V ideálním stavu by bylo zastaveno více než 10 tisíc centrifug operujících v obohacovací továrně Natanz, jak požaduje Izrael, ale dohoda jich zastaví pouze 5 tisíc - i tak jde o podstatnou redukci. Smlouva povoluje Íránu ponechat si pouze malé množství obohaceného uranu a otevírá možnost k zničení zbytku (včetně jeho vyvezení ze země). Všechny tyto aspekty zajistí, že Írán nebude moci obohacovat materiál pro jaderné zbraně," podotýká americký list.  

"Ačkoliv dohoda negarantuje mezinárodním pozorovatelům právo jit kamkoliv kdykoliv, přesto zavádí přísný inspekční režim a zakládá komisi, která bude řešit spory, pokud Írán zablokuje přístup na podezřelá místa. Povoluje se výzkum pokročilých centrifug, ale stroje nemohou být použity k obohacování po 10 let. Jsou zde nejasnosti ohledně toho, jak bude dohoda řešit íránskou neochotu odkrýt své vojenské aktivity z minulosti, ale experti tvrdí, že konečná dohoda bude požadovat, aby Írán odpověděl na veškeré otázky, než dojde k uvolnění sankcí," naznačuje komentář.  

"Izraelci rovněž tvrdí, že by nemělo dojít k žádné dohodě či uvolnění sankcí, dokud Írán neuzná Izrael. Íránské nepřátelství a hrozby vůči Izraeli a jeho zapojení do teroristických aktivit jsou hyenismem a nepřijatelné. Ale tyto otázky by měly být řešeny odděleně; jejich vyřešení by nemělo být podmínkou pro dohodu o jaderném programu. Dojít ke konečné dohodě nebude snadné. Obama musí pokračovat a v nadcházejících měsících vyjednávání být tvrdý a odhodlaný. Izraelské požadavky však nesmí být záminkou pro potopení toho, co se zdá jako velmi seriózní a převratná dohoda," burcuje NY Times.   

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Izrael Írán USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy