Letiště v Irbílu bude v pátek zavřeno, nastal chaos. Turecko chce Kurdy vyhladovět

Irbíl - Letiště v iráckém Irbílu v pátek večer přeruší všechny mezinárodní lety. Zastavení letů nařídila vláda v Bagdádu kvůli kurdskému referendu. Problémy může mít severní Irák i s vývozem ropy. Turecko totiž bude napříště jednat pouze s Bagdádem, ačkoliv jde o ropu i o přepravní trasy z Kurdistánu.

Mezinárodní lety budou v Irbílu přerušeny v 18:00 místního času (17:00 SELČ), sdělila podle agentury AFP ředitelka letiště Talar Fáik Sálihová.

Některé letecké společnosti už ve středu oznámily, že se podrobí a lety do Irbílu zastaví. Další ale trvaly na tom, že provoz zachovají, dokud bude otevřen vzdušný prostor nad Irbílem. Patřila k nim i společnost Qatar Airways, která ale dnes oznámila, že od 29. září do 1. října lety do severního Iráku pozastaví na žádost iráckého úřadu pro civilní letectví. Požadavek Bagdádu se netýká jenom Irbílu, ale také letiště v Sulajmáníji. Rozhodnutí Qatar Airways zahrnuje také toto letiště.

Turecko vyzvalo své občany, aby severní Irák opustili dříve, než letový zákaz začne platit. Turecko v pátek zastaví lety do Irbílu i do Sulajmáníje a týkat se to bude společností Turkish Airlines, Pegasus a Atlas Global.

Na letišti v Irbílu čeká na odbavení několik set lidí, kteří chtějí využít posledních spojů. Podle agentury AP jsou to hlavně cizinci, kteří nechtějí v Iráku uváznout. Turkovi Muratovu Mutlarovi nařídil jeho zaměstnavatel v Iráku, aby do pátku odjel zpět do Turecka. Zda se do práce vrátí, netuší. "To bude záležet na situaci. Jestli lety obnoví, vrátíme se a začneme znovu pracovat," řekl.

Agentura AFP napsala, že uzávěra letišť v Kurdistánu bude mít zásadní důsledky, protože v oblasti pracuje mnoho cizinců. Mnozí mají víza vydaná kurdskými úřady, která ale nejsou uznávaná jinde v Iráku, takže lidem nezbývá než ze země odcestovat.

Sálihová řekla, že příkaz Bagdádu uzavřít letiště považuje za nešťastný. "Nedotkne se to jenom Kurdů. Je tu mnoho uprchlíků, kteří letiště v Irbílu používají. Byli jsme také mostem mezi Sýrií a OSN při dodávkách humanitární pomoci," řekla. V Irbílu jsou rovněž příslušníci mezinárodní k koalice, která bojuje proti radikálům.

Turecko dnes oznámilo, že o vývozu ropy z Iráku bude jednat výhradně s vládou v Bagdádu. Premiéra Abádího o tom v telefonickém rozhovoru ujistil turecký premiér Binali Yildirim. Ropa se těží na severu Iráku a potrubím vyváží přes Turecko. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan těsně po referendu pohrozil, že Ankara může tyto trasy uzavřít a Kurdy vyhladovět. I když dnes Abádího úřad informoval o odhodlání Turecka jednat o vývozních podmínkách jen s Bagdádem, agentura Reuters upozornila, že není jasné, jakým způsobem chce Ankara zajistit export z iráckého Kurdistánu.

Související

Recep Tayyip Erdoğan

Bude Erdogan nadále prezidentem? Rozhodnout mohou Kurdové, píše CNN

O politickém osudu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by v letošních parlamentních a prezidentských volbách mohly rozhodnout hlasy Kurdů. Tato menšina tvoří 15 až 20 procent obyvatel Turecka, napsal dnes web CNN International. Zásadní pro poměr sil bude výsledek kandidátů prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která navíc nepřímo podpořila kandidáta opozičního bloku v prezidentských volbách. Turci budou o novém parlamentu a hlavě státu rozhodovat 14. května.

Více souvisejících

Kurdové Irák Turecko letadla, letectví ropa

Aktuálně se děje

včera

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

včera

včera

včera

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

včera

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

včera

včera

včera

včera

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

včera

včera

Rusku dochází čas. Jestli chceme demokracii, musíme jednat, vyzval Kara-Murza

Západní vlády a ruská opozice v exilu by měly začít připravovat přechod Ruska k demokracii po odchodu prezidenta Vladimira Putina, prohlásil ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, sedm týdnů po svém propuštění ze sibiřské trestanecké kolonie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy