Rozhodující bitva: Kurdové zahájili ofenzívu proti poslední "kapse" Islámského státu

Syrské demokratické síly podporované koalicí zahájily ofenzívu proti posledním zbytkům Islámského státu ve východní Sýrii. Po více než týdenní pauze, během níž bylo z území pod kontrolou teroristů evakuováno zhruba 20 000 civilistů, tak začala finální bitva. Džihádisté kladou zuřivý odpor.

„Po evakuaci více než 20 000 civilistů z oblasti pod kontrolou IS a zajištění jejich bezpečnosti v nedalekých táborech, začaly Syrské demokratické síly (SDF) ofenzívu proti poslední vesnici pod kontrolou džihádistů v severní Sýrii,“ informoval v sobotu mluvčí SDF Mustafa Bali. „Vesnice Baghuz, která je poslední zbývající kapsou ISIS, bude brzy vyčištěna.“

Syrští Kurdové a jejich spojenci sdružení v koalici Syrské demokratické síly postupně vytlačili islamisty z většiny severní a východní Sýrie. Pár stovek zbývajících bojovníků nyní klade poslední odpor na území o rozloze několika málo kilometrů čtverečních. Koalice postupuje pomalu, ale vytrvale. Před deseti dny byla ofenzíva zastavena, aby mohli z bojové zóny uniknout civilisté. Mezi tisícovkami uprchlíků jsou i rodiny a bojovníci islamistů.

After saving more than 20K civilians from IS-held area and ensuring their safety in nearby camps, #SDF started to move on to the last village remaining under jihadists’ control in N. Syria. Village of Baghuz, which is the only remaining #ISIS pocket, will be cleared soon.

— Mustafa Bali (@mustefabali) 9. února 2019

„Dnes v noc začala rozhodující bitva s cílem porazit zbytky teroristů z Daeš,“ oznámil Bali, který pro označení Islámského státu použil arabský akronym. Přestože islamističtí bojovníci čelí značné přesile, kladou podle informací z frontové linie tvrdý odpor. „Bitva je velmi zuřivá,“ sdělil později Bali agentuře Associated Press. „Ti, kteří v kapse zbývají, jsou nejzkušenější bojovníci a brání svoje poslední útočiště. Podle toho si můžete představit zuřivost a rozsah bojů.“

Islamisté také všude rozmístili nástražné výbušné systémy, které zpomalují postup SDF. Fanatičtí bojovníci vyrážejí do boje opásaní výbušninami, které neváhají v případě obklíčení odpálit. Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy poskytuje postupujícím milicím palebnou podporu.

Ani po dobytí této výspy v cípu východní Sýrie však nebude Islámský stát úplně poražen. Prezident Donald Trump oznámil, že bude vítězství nad organizací pravděpodobně vyhlášeno příští týden. V prosinci překvapivě rozhodl, že americké jednotky ze Sýrie stáhne. Islamisté v zemi nadále kontrolují pouštní enklávu a na území, ze kterého byl v posledních letech IS vytlačen, operují spící buňky džihádistů.

Odborníci očekávají, že se organizace transformuje a nadále bude operovat jako guerillová povstalecká skupina. Známky takové aktivity jsou v posledních měsících patrné v sousedním Iráku. Podle odhadů OSN disponuje nadále organizace v Sýrii a Iráku 14 000 až 18 000 bojovníků. V mnoha světových zemích také operují skupiny, které vyhlásili věrnost vůdci Islámského státu Abú Bakru al-Bagdádímu. Takové buňky jsou aktivní v Afghanistánu, Egyptě, Libyi, Jihovýchodní Asii, Jemenu, Somálsku a dalších státech.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Kurdové válka Sýrie Terorismus

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy