Kdo vydělává na terorismu? Jednomu sektoru se v poslední době velice daří, hlásí Německo

Berlín – Německo se během velmi krátkého časového úseku stalo terčem několika krvavých útoků. Server The Local s odkazem na německý deník Die Welt podotýká, že tato situace vedla k prudkému nárůstu popularity bezpečnostních agentur.

Server uvádí, že po řadě útoků německá Federální asociace soukromé bezpečnosti (BDSW) provedla průzkum mezi více než 900 společnostmi, které spravuje. Výsledky podle ní odhalily, že události posledních dnů a týdnů vedly k „masivnímu posílení jejich bezpečnostních opatření".

Jak server připomíná, v Bavorsku během sedmi dnů nejprve mladík zaútočil sekerou a nožem ve vlaku, 27letý uprchlík se pak v bavorském Ansbachu zabil v rámci sebevražedného bombového útoku, při kterém bylo zraněno 15 lidí. V Mnichově útočil 18letý mladík, který zastřelil devět lidí, následně zbraň obrátil proti sobě; mladý syrský uprchlík v Bádensku-Württembersku zabil svou spolupracovnici a zaútočil na kolemjdoucí.

V této situaci tak podle serveru rostou obavy o bezpečnost a zdraví, což vede k většímu zájmu o služby bezpečnostních firem. O ozbrojené stráže žádají například i lidé, kteří pořádají soukromé oslavy, tyto žádosti jsou ale podle serveru kvůli přísným pravidlům většinou zamítnuty.

Průzkum také zjistil, že čím dál tím více firem nasazuje i týmy lidí, kteří se vmísí do davu a pozorují jej, aby případně předešli útoku, k jakému došlo například v německém Ansbachu. Útočník totiž před odpálením bomby podle svědků přecházel sem a tam a choval se velmi podezřele.

Související

FBI

Jaký je vliv dezinformací na volby v USA? Úřady si hrozbu uvědomují

22.září 2020 vydala FBI spolu s CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, tedy Agentura pro kybernetickou a infrastrukturní bezpečnost) prohlášení, že je pravděpodobné, že se zahraniční aktéři a kybernetičtí zločinci pokusí ovlivnit výsledky prezidentských voleb. Mezi uváděnými možnostmi zásahů jsou: tvorba nových webových stránek, změna existujících webových stránek nebo šíření dezinformačního obsahu skrze sociální média.

Více souvisejících

bezpečnostní služby Bezpečnostní agentury Německo

Aktuálně se děje

před 3 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy