Evropští lidovci hrozí maďarskému Fideszu, Orbán má přestat tlačit na univerzity

Brusel - Evropská lidová strana (ELS) pohrozila, že vyloučí ze svých řad stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. Budapešť by podle ELS měla přestat vyvíjet tlak na vysoké školy financované ze zahraničí.

"Jasně jsme dnes dali najevo, že nemůžeme takové útoky v rodině ELS akceptovat," řekl předseda nejsilnější frakce v Evropském parlamentu Manfred Weber po setkání s Orbánem, které se konalo před dnešním mimořádným summitem EU v Bruselu.

Odmítl ale říci, zda maďarskému premiérovi dali na předsednictvu nějaké ultimátum. "Nyní je na něm, aby přemýšlel a doufejme, že najde dobrá řešení," řekl Weber. "Musí změnit své chování. Očekáváme to od něj," dodal.

Míč je teď podle Webera na Orbánově straně hřiště. "Pokud zareaguje řádně, pak je týmový hráč. Pokud nikoliv, bude to mít následky," pohrozil předseda parlamentní frakce ELS.

Ve středu Maďarsko dostalo od Evropské komise měsíc na vysvětlení svého nového zákona o vysokých školách, který podle komise není v souladu s unijními pravidly a svobodami. Orbán v Evropském parlamentu normu hájil a tvrzení, že je namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU) v Budapešti, kterou založil americký miliardář maďarského původu George Soros, označil za nepodložené.

Související

Více souvisejících

evropský parlament Viktor Orbán Maďarsko EU (Evropská unie) Středoevropská univerzita (CEU)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy