Ženy, které milovaly Hitlera? Nešlo jen o Evu Braunovou

Největším afrodisiakem odjakživa byla moc. Nepřekvapí proto, že světoví státníci si nemohli stěžovat na nezájem žen. Jedním z nich byl i nechvalně proslulý Adolf Hitler. Známa je jeho oficiální družka Eva Braunová, během svého života ale Hitler měl pletky s více ženami. Nebyl však v žádném případě velký svůdník a milovník, ženy pro něj byly až na druhém místě.

Adolf Hitler vyznával velmi asketický styl života. Jedním z jeho projevů byla zdrženlivost vůči něžnému pohlaví. Hitler příliš nevyhledával ženskou společnost. Během vůdcovských let se vyhýbal být spojován s ženami, aby nepopudil své příznivce – speciálně mezi ženami – a nebyl milostným avantýrami rozptylován od toho, co vnímal jako své životní poslání. Podle něj bylo úlohou žen starat se o domácnost a rodit děti a toto konzervativní přesvědčení přijalo celé nacistické Německo. Jeho určitý despekt vůči ženám a nadšené vyzdvihování mužských hodnot vedlo některé badatele ke spekulacím, zda-li nebyl Hitler latentní gay.

Ačkoliv to nelze vyloučit, z historických pramenů vyplývá, že Hitler v některých ženách nacházel skutečné zalíbení. První jeho láska byla židovská dívka Stefanie z Vídně. Hitler jí však nikdy nevyjevil své city, místo toho o ní psal srdceryvné básně, které jeho mladý přítel, chudý August Kubizek, musel přetrpět. S ním Hitler chodil navštěvovat vídeňskou vykřičenou čtvrť. Podle některých fám zde od židovské prostitutky chytil syfilis.

Proti údajné homosexualitě též hovoří Hitlerovo zvaní hereček do svého bytu na „soukromé představení". Jedna herečka, Renata Müllerová, rozšiřovala pověsti o Hitlerově údajném sklonu k sebeponižování. Prý si měl klekat a žádat ji, aby ho kopala. Když v roce 1937 spadla z okna, vyrojily se pochybnosti o verdiktu sebevraždy. Pověsti o Hitlerově poněkud netypických sexuálních preferencí ještě více rozšířila tajná zpráva z amerického Úřadu strategických služeb (předchůdce CIA) z roku 1943 označuje Hitlera za „impotentního koprofila (záliba ve výkalech)." Na základě tvrzení Otta Strassera, jednoho z Hitlerových odpůrců ve straně, zpráva tvrdila, že diktátor nutil svou neteře Angelu „Geli“ Raubalovou, aby na něj močila močila a vyprazdňovala se. Věrohodnosti této zprávy napomáhala její sebevražda. Nicméně, není jisté, nakolik zpráva není jen výplodem politické propagandy.

Ženy milované Hitlerem

Jisté je, že ke své neteři cítil Hitler skutečně hlubokou náklonnost. O generaci mladší dcerou své poloviční sestry byl naprosto posedlý a propadl záchvatu obrovského vzteku, když zjistil, že randí s jeho řidičem Emilem Mauricem,  který byl okamžitě propuštěn (ačkoliv byl později znovu přijat). Maurice, jehož považoval Hitler za svého osobního přítele a kterému dovolil i přes jeho židovský původ zůstat v SS navzdory Himmlerovým námitkám, řekl později spisovateli Nerin E. Gaunovi, že Hitler „ji rád všude ukazoval, byl pyšný, že je viděn ve společnosti takové atraktivní dívky. Byl přesvědčen, že tímto způsobem zapůsobil na své spolubojovníky, jejichž manželky nebo přítelkyně skoro všechny vypadaly jako pradleny."

Gelina sebevražda je dodnes předmětem spekulací. Podle některých verzí důvodem byly ony perverzní sexuální choutky, které s ní měl Hitler provozovat. Podle jiných samotná Geli si užívala postavení a moc, které jí přízeň Hitler přinášela. Podle Wilhelma Stockera, člena SA, který strážil Hitlerův mnichovský byt, okolo roku 1931 se začala Geli obávat, že v blízkosti jejího „strýčka“ je jiná žena, která by jí mohla připravit o její postavení, kvůli kterému byla ochotná snášet Hitlerovi podivné sexuální preference. Prý se několikrát zmínila o tom, že její strýc se o ní nezajímá tak jako kdysi. Podle některých teorií se pokusila Hitlera vydírat a Hitler ji proto zabil.

Její údajné vydírání mělo spočívat v tom, že poví veřejnosti o Hitlerově románku s šestnáctiletou Marií Reinterovou. Hitler se s ní začal scházet ve svých 37 letech. Anglický historik Ian Kershaw poukazuje na to, Hitler preferoval o mnoho let mladší dívky jako jeho otec, dívky, kterým mohl dominovat a které by jej bezvýhradně poslouchaly. Spisovatel Ronald Hayman podotýká, že Hitler se cítil velice nervózní mezi ženami jeho věku. Bál se, že jej poníží nebo odmítnou. Na o generaci mladší dívky mohl vyvinout nátlak a jednat s nimi jako s dětmi. Nicméně, ačkoliv byl Hitler fascinován Marií a chtěl si jí dokonce vzít, nakonec se s ní rozešel kvůli svému poslání a podle některých taktéž z obavy, co by na takový vztah řekla německá veřejnost.

Hitler si uvědomoval, že jeho vzestup k moci byl mimo jiné podmíněn velkou, významnou podporou, kterou měl mezi německými ženami. Ačkoliv Hitlerovi vize německé ženy byla vůči ženám v důsledku dost nepřátelská, německé ženy jej přesto milovaly a byly jeho osobou až sexuálně fascinovány. Populární teorie říká, že během jeho plamenných řečí některé ženy dokonce prožívaly orgasmus. Hitler usilovně snažil prezentovat sám sebe jako muže náležejícího všem německým ženám. Proto udržoval všechny své románky mimo pozornost veřejnosti a to i pozdější manželku Evu Braunovou. Ta tím velice trpěla a jako všechny lásky se pokusila o sebevraždu. Nakonec se jí to povedlo na sklonku války, poté, co si jí Hitler konečně vzal. Tato unáhlená svatba před smrtí jen potvrzuje, že jedinou ženou, kterou Hitler skutečně miloval, bylo Německo. 

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

Adolf Hitler Eva Braunová (milenka a manželka Adolfa Hitlera) II. světová válka nacisté

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy