Kotlebovci rozšiřují hlídky ve vlacích. Jsou absolutně zbytečné, tvrdí policie

Bratislava – krajně pravicová strana Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) ohlásila rozšíření programu vlastních hlídek ve vlacích. „Obracejí se na nás lidé z celého Slovenska,“ tvrdí její zástupci. Slovenská Policie přitom jejich iniciativu považuje za zbytečný nesmysl.

Slovenská strana LSNS rozšiřuje místa, na kterých budou působit jejich takzvané "hlídky". Prý všechno na žádost lidí. „Poptávka po našich hlídkách je stále větší. Obracejí se na nás lidí z více koutů Slovenska a v rámci našich možností se jim snažíme pomoci,“ uvedl pro server EuroZprávy.cz místopředseda strany Milan Uhrík

„Naše hlídky jsou velmi oblíbené. Asociálové před nimi mají mnohdy větší respekt, než před policisty,“ byl přesvědčený Uhrík. Slovenská policie však tvrdí, že vlaky zvládne sama. „Železniční síť je kritická infrastruktura a Policejní sbor věnuje bezpečnosti dopravy náležitou pozornost. Přítomnost jakýchkoliv samozvaných hlídek je absolutně bezvýznamná,“ vysvětlil pro náš server Michal Slivka z komunikačního oddělení slovenského Policejního prezidia.

Slovenský parlament nedávno rozhodl, že dohled nad veřejným pořádkem a ochranu cestujících ve vlacích a na nádražích mohou vykonávat pouze policie nebo osoby, které určí dopravce či provozovatel železniční infrastruktury. Pokud však "hlídka" nedělá nic špatného, vyhozena z vlaku být nemůže.

„Za oblečení či procházení se vlakem nemůžeme žádného cestujícího z vlaku vyloučit, to by bylo protizákonné,“ objasnil pro EuroZprávy.cz mluvčí Železniční společnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Podle něj jsou však "hlídky" pozorně monitorovány a vlakvedoucí mají povinnost hlásit každý náznak politické činnosti či reklamy.

„Jsme připravení okamžitě iniciativně zasáhnout a případně vše řešit i s policií, pokud by někdo aktivně propagoval politickou stranu či hnutí, případně svévolně vykonával dohled nad veřejným pořádkem,“ upřesnil Kováč. ZSSK prý také žádá své zákazníky, aby takové chování či jakékoliv obtěžování ihned nahlásili. 

S hlídkami nesouhlasí slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Ta dříve řekla, že členové hlídek LSNS si pouze "hrají" na to, že hlídkují, a že ve skutečnosti nic nezmohou, protože ve vlacích se jen vozí.

Místopředseda Uhrík se nyní proti jejímu prohlášení tvrdě ohradil: „V boji proti kriminalitě neudělala vůbec nic, ale v boji proti našim hlídkám udělá i nemožné. Lidé ve vládě řeší jen následek místo samotné příčiny.“

Související

Více souvisejících

Marián Kotleba radikalizace Slovensko Lidová strana Naše Slovensko Vlaky

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy