Chování Bruselu je horší než za komunistů, spustilo Maďarsko kritiku

Brusel/Budapešť - Maďarsko bylo předvoláno před Evropský parlament, aby podal hlášení o situace v zemi. To se však Budapešti hluboce nelíbí a přirovnal chování Bruselu k novodobému honu na čarodějnice, které jsou daleko horší než procesy za komunistů, kdy o vině bylo rozhodnuto dávno předtím, než došlo ke zločinu.

Parlament plánuje vyslechnout několik aktivistů, akademiků a maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártó ve čtvrtečním jednání nazvaném "Situace v Maďarsku". Zasedání následuje poté, co se vyhrocuje neshoda mezi Evropskou unií a maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který kritizuje blok za jeho přístup vůči uprchlíkům a požadovaným kvótám.

"Maďarská vláda již byla přítomna na několika podobných slyšených, proto můžeme s jistotou říci, že tato zasedání připomínají kombinaci středověkých honů na čarodějnice a připravenému komunistickému procesu," uvedl mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács v pondělí před budovou Parlamentu v Bruselu.

"Jestliže víte, jak vypadaly hony na čarodějnice, pak vás toto bruselské chování nepřekvapí. Jestliže si pamatujete na komunistické politické procesy z minulého století, pak to samé naleznete i dnes v jádru Evropského parlamentu," dodal Zoltán Kovács. Podle něj nebyla vláda ještě informována o tom, co přesně bude tématem diskuzí.

"Ať už to bude cokoliv, jsme dobře připraveni a nehodláme ustoupit," řekl mluvčí. "Nebyl nám dodán žádný program, agenda ani průběh a informace o jednání, nicméně jsme pevně přesvědčení o tom, že se jedná o další z pokusů evropské unii narušit suverenitu a vnitřní záležitosti Maďarska," tvrdí Kovács.

Související

Více souvisejících

Maďarsko EU (Evropská unie) Viktor Orbán

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy