Zhroutí se Ficova vláda? Šéf koaliční strany nevylučuje předčasné volby

Bratislava - Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko, který je zároveň šéfem Slovenské národní strany (SNS), jako první čelný politik koalice premiéra Roberta Fica dnes veřejně připustil možnost předčasných voleb.

"SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách," řekl Danko.

Pokud lídři koaličních stran nedokážou zaručit jednotu poslaneckých klubů, vláda podle něj nebude mít budoucnost. V případě, že koalice přijde o většinu ve sněmovně, SNS bude podle něj prosazovat co nejrychlejší předčasné volby.

Odpoledne se Danko sešel s prezidentem Andrejem Kiskou, který minulý týden zahájil konzultace se zástupci parlamentních stran o řešení politické krize. "Dnes je hlavním tématem rekonstrukce vlády. Vyměnili jsme si postřehy o tom, jak by měla vypadat," řekl Danko bez bližších podrobností po schůzce s hlavou státu. Prezidenta rovněž informoval, že SNS čeká ještě dnes nebo v úterý ráno jednání s koaličními partnery, závisí to však podle něj na výsledku republikové rady strany Most-Híd.

Další fungování koalice bude záviset hlavně na postoji nejmenší vládní strany Most-Híd. Ta před více než týdnem vybídla k rezignaci ministra vnitra za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie Roberta Kaliňáka. Ministr dnes oznámil, že demisi podá, ale předseda Mostu-Híd Béla Bugár zatím neuvedl, zda straně bude tento krok stačit. Někteří představitelé strany Most-Híd, včetně její místopředsedkyně a ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské, minulý týden kritizovali Fica za jeho výroky, kterými Kisku v souvislosti s návrhy hlavy státu na řešení politické krize obvinil například z mocenských her.

Vedení SNS podle Danka nejednalo o případném požadavku strany na odchod Žitňanské z vlády, jak o tom o víkendu hovořil místopředseda SNS Anton Hrnko. SNS dříve například odmítla návrh ministryně na zmírnění trestů za držení nepatrného množství drog.

"Dnes ze své funkce odstoupil místopředseda vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák. Jeho odchod není výsledkem selhání policie nebo jeho osobně při vyšetřování vraždy dvou mladých lidí. (...) Odchod Roberta Kaliňáka chápu především jako jeho osobní příspěvek ke stabilitě, udržení demokracie a možnosti pokračovat v pozitivní politice pro lidi," napsal Fico na facebooku.

"Robert byl jedním z nejtalentovanějších ministrů ve všech vládách, které jsem viděl. (...) Jemu vděčíme za bezproblémové zavedení schengenských pravidel, méně nehod na silnicích i možnost cestovat bez víz," dodal.

Související

Andrej Danko

Rusko není na Ukrajině agresorem, tvrdí šéf slovenské vládní strany

Andrej Danko, předseda slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu, tvrdí, že Rusko není agresorem v konfliktu na Ukrajině, ale pouze hájí své zájmy. Navrhl řešení konfliktu formou vytvoření demilitarizované zóny podobné té na Kypru. Kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a premiéra Petra Fialu za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

Více souvisejících

Andrej Danko Slovensko vláda SR Robert Fico Robert Kaliňák Andrej Kiska

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy