Německá rozvědka prý měla vzorky novičoku

Berlín - Německé tajné službě se podařilo v 90. letech získat vzorek nervově paralytické látky novičok, kterou byli podle Británie na počátku března v jihoanglickém Salisbury otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

Informoval o tom dnes německý list Süddeutsche Zeitung, podle kterého mají právě díky tajné akci Spolkové zpravodajské služby (BND) západoevropské státy o látce vyvinuté v Sovětském svazu dostatek informací.

Podle informací, které shromáždili novináři čtyř německých médií - listů Süddeutsche Zeitung a Die Zeit a televizních stanic NDR a WDR, nabídl v 90. letech německé rozvědce spolupráci jistý ruský vědec, který se podílel na vývoji látky novičok. Později se Rusovi a jeho manželce podařilo do Německa propašovat vzorek nervově paralytické látky, která se v 70. a 80. letech vyvíjela v Sovětském svazu.

Po první analýze látky ve švédské laboratoři se podle listu Süddeutsche Zeitung tehdejší německý kancléř Helmut Kohl rozhodl podělit se o informace o novičoku se spojenci. Nejpozději od konce 90. let tak podle německých médií měli k dispozici vzorek novičoku a informace o jeho složení nejen v Německu, ale i v USA, Británii, Francii, Nizozemsku a Kanadě. Podle listu Süddeutsche Zeitung je možné, že armádní laboratoře v těchto zemích dokonce látku v malém množství připravovaly, aby vyvinuly protilátky pro případ nasazení novičoku Ruskem.

Právě díky úspěšné spolupráci německé BND s ruským vědcem tak podle německých médií mohla mít Británie k dispozici protilátku, kterou použila při léčbě Sergeje a Julije Skripalových.

Spolupráce německé rozvědky s ruským vědcem byla přísně tajná, a je tak možné, že se o ní nezachovaly v archivech BND žádné spisy. Tehdejší kancléř Kohl podle médií dokumenty popisující operaci po přečtení ničil. Kancléřství i rozvědka BND komentář k informacím o novičoku odmítly.

Skutečnosti, že Německo o novičoku a tedy o porušování mezinárodní úmluvy o chemických zbraních ze strany Ruska ví, si podle Süddeutsche Zeitung byly vědomy i ruské tajné služby. Němečtí zpravodajci to totiž svým kolegům naznačili během návštěvy Helmuta Kohla v Moskvě. Před veřejností se kancléř rozhodl existenci nervově paralytické látky zamlčet, aby nezatížil svůj dobrý vztah s ruským prezidentem Borisem Jelcinem, uvedl německý list.

Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla a několikrát uvedla, že obdobnou látku mohly vyvíjet země jako Británie, Švédsko, Česko nebo USA. Český prezident Miloš Zeman před časem prohlásil, že se jed novičok v malém množství vyráběl i v ČR. České ministerstvo zahraničí následně zdůraznilo, že v ČR se podobné látky vyrábějí pouze v mikroskopickém množství a že prezident hovořil o látce nesoucí jiné označení než jed použitý v anglickém Salisbury.

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) Německo BND (Spolková zpravodajská služba) Sergej Skripal Chemické zbraně

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy