Řecko-německá dohoda o uprchlících? Tsipras se postavil za Merkelovou

Berlín/Atény - Kancléřka Angela Merkelová našla při řešení migrační krize spojence v řeckém premiérovi. Alexis Tsipras je ochoten uzavřít s Německem dvoustrannou dohodu o zpětném přebírání migrantů.

Tsipras v interview pro list The Financial Times (FT) uvedl, že je otevřený možnosti uzavřít s Berlínem speciální dohodu týkající se zamezení "druhotných pohybů" uprchlíků, kteří přijíždějí na jižní hranice unie a pak se pohybují dál po území evropského bloku.

Merkelová (CDU) je na domácí politické scéně pod tlakem koaličního partnera CSU a jejího lídra Horsta Seehofera, který ve spolkové vládě zastává post ministra vnitra. 

Zatímco Seehofer chce migranty, kteří už byli registrováni v jiné členské zemi EU, vracet přímo z hranice, kancléřka to odmítá a chce najít společné evropské řešení. Obává se totiž dominového efektu a zániku Schengenu.

Tsipras pro FT řekl, že by mu návraty migrantů z německých hranic nevadily, pokud by věc vyslala zároveň signál převáděčům, že se Evropa migračními toky zabývá. Dle řeckého premiéra už není funkční dublinský systém, podle kterého unie určuje, kdo má odpovědnost za uprchlíka a za vyřizování jeho žádosti o azyl.

Dnes začne v Bruselu oficiální summit EU, je už druhým jednáním významných unijních činitelů o migraci za posledních pět dní. Nedělní "minisummit" lídrů 16 unijních zemí Merkelové pomoc ze strany jejích partnerů nepřinesla. Kancléřka po jednání pouze uvedla, že si uprchlíci nebudou vybírat, v které zemi EU požádají o azyl. Itálie předložila návrh, podle kterého by si každý stát unie sám nastavil kvóty na přijímání uprchlíků. Pokud by to neučinil, hrozil by mu finanční postih. Proti tomuto, ale i jiným podobným návrhům jsou země V4, mezi které patří i Česko.

Související

Více souvisejících

Angela Merkelová Alexis Tsipras uprchlíci EU (Evropská unie) Řecko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy