Rumunsko přiznalo homosexuálním párům právo na pobyt, muselo se podvolit soudu EU

Bukurešť - Rumunsko-americký homosexuální pár má stejná práva na trvalý pobyt v Rumunsku jako jiné manželské páry sezdané v EU. Rozhodl o tom dnes rumunský ústavní soud.

Nález nejvyššího orgánu rumunské justice následuje poté, co Soudní dvůr EU minulý měsíc v souvislosti s touto kauzou rozhodl, že členské státy unie nesmějí omezovat právo trvalého pobytu osobě ze třetí země, která uzavřela manželství s občanem Evropské unie stejného pohlaví. 

"I když se členské státy mohou podle svého uvážení rozhodnout, zda povolí manželství pro osoby stejného pohlaví, nemohou bránit svobodě pobytu občana unie tím, že jeho manželovi nebo manželce stejného pohlaví se státní příslušností mimo Evropskou unii odmítnou udělit právo trvalého pobytu na svém území," uvedl unijní soud v případu Rumuna Relua Adriana Comana. Ten se v roce 2010 v Bruselu oženil s Američanem Robertem Clabournem Hamiltonem.

V roce 2012 manželé požádali rumunské úřady o radu, jak požádat o trvalý pobyt pro amerického občana v Rumunsku, které je od roku 2007 členem EU. Směrnice EU o volném pohybu opravňuje manžela či manželku občana EU, aby svého partnera doprovázeli do jakéhokoli státu unie. Rumunské úřady ovšem Comana informovaly, že jeho manželovi náleží právo pobytu jen na tři měsíce, protože v zemi, která neuznává manželství mezi osobami stejného pohlaví, není Američan považován za jeho manžela.

Soudní dvůr EU nicméně rozhodl, že by takový postup narušoval právo občana EU svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států, neboť má právo i na to, aby ho mohl doprovázet manžel nebo manželka. Pojem "manžel nebo manželka" je přitom podle soudu "z hlediska genderu neutrální, takže může zahrnovat i manžela nebo manželku... téhož pohlaví".

Členské země EU mají podle unijního soudu povinnost uznat homosexuální manželství pro účely přiznání práva pobytu. "Tato povinnost neznamená pro daný členský stát nutnost upravit ve vnitrostátním právu institut manželství mezi osobami stejného pohlaví," dodal předseda rumunského ústavního soudu Valer Dorneanu.

Související

Generál Petrescu varuje před rušením signálu GPS v rumunských výsostných vodách Ruskem

Znepokojující krok Ruska. Země NATO bije na poplach

Rusko "aktivně a neustále" narušuje GPS komunikaci lodí v rumunských teritoriálních vodách, řekl generál Daniel Petrescu. Rumunská armáda varuje spojence NATO před možnými kolizemi a problémy s řízením raket. Na bezpečnost ohrožující miny plovoucí v Černém moři upozorňuje i rumunská armáda. Informovala agentura Ukrinform.

Více souvisejících

Rumunsko Homosexuálové EU (Evropská unie) manželství Gayové

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy