Orbánovy výmysly? Brusel hodlá tvrdě zareagovat na kampaň maďarské vlády

Evropská komise nebude váhat a předložením faktů zareaguje na výmysly a "alternativní údaje", které občanům nyní předkládá maďarská vláda. Novinářům to dnes v Bruselu řekl mluvčí unijní exekutivy Margaritis Schinas.

"Není to otevřený konflikt a není to válka," upozornil Schinas s tím, že komise s reakcí nebude váhat a fakty zareaguje na vše, co je občanům Maďarska chybně předkládáno. "Pokládáme to za svou povinnost," prohlásil mluvčí.

Připomněl, že podobný postup EK zvolila už v případě dotazníků, které v minulých letech vláda Viktora Orbána rozesílala do všech domácností v zemi a které podle Schinase dezinterpretovaly pozice EK.

#Orban #Juncker spat: the EU is all politics for (some) member states https://t.co/kHCWaZFn83 My take: pic.twitter.com/wL49LsY2R0

— Balazs Jarabik (@BalazsJarabik) 20. února 2019

Maďarská vláda v pondělí na svých facebookových stránkách informovala, že spouští novou informační kampaň pro občany. Představila i chystané plakáty, na nichž jsou předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a americký finančník maďarského původu George Soros ve spojení s textem "I vy máte právo vědět, co chystá Brusel!"

Full page #Hungarian ad claims #ResettlementFramework will force countries to accept migrants. NOT TRUE. Resettlement = transfer of refugees from outside EU and is always entirely voluntary. EU seeks to coordinate efforts but all national pledges are and will remain voluntary pic.twitter.com/iIWEXBQh1t

— Natasha Bertaud (@NatashaBertaud) 20. února 2019

Na plakátu je dále uvedeno, že oba muži chtějí zavést povinné migrační kvóty, oslabit právo členských zemí na ochranu svých hranic a usnadnit migraci pomocí zvláštních víz.

Sorose maďarská vláda dlouhodobě kritizuje a obviňuje ho z podpory migrace.

EK se vůči věci vymezila v zásadě ihned, její první místopředseda Frans Timmermans kampaň označil za "cosi z jiného vesmíru". Maďarská vláda se podle něj tváří, jako kdyby země nebyla součástí unie a nepodílela se na jejím rozhodování. Komise a její předseda si podle Timmermanse podobný přístup ze strany vlády členské země nezaslouží.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán evropská komise Maďarsko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy