O brexitové dohodě se bude hlasovat 12. března. Co nastane, pokud neprojde?

Hlasování o brexitové dohodě v britském parlamentu se přes zatím neúspěšná vyjednávání s Evropskou unií o takzvané irské pojistce uskuteční v úterý 12. března. Podle deníku The Guardian to potvrdil mluvčí premiérky Theresy Mayové. Dodal, že britská vláda je nadále odhodlána dosáhnout právně závazných změn v ustanovení, které je součástí dojednané dohody o odchodu Spojeného království z unie a má zabránit vzniku přísného režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskem po brexitu.

Dolní sněmovna už brexitovou smlouvu právě kvůli irské pojistce jednou odmítla. Mayová pak poslancům koncem února slíbila, že o dohodě budou moci do 12. března znovu hlasovat. Mezitím se její tým v Bruselu několikrát pokusil vyjednat změny v irské pojistce. Ve středu ale obě strany potvrdily, že jednání zatím úspěšná nebyla. Obě strany přitom tlačí čas, do brexitu zbývá 22 dní.

It must now be obvious to anyone with an IQ greater than 10 that #Brexit is a disaster for our country and a huge mistake. The rest of the world cannot understand why a country with our history would even contemplate such a programme of self harm. Its madness!

— Derek James #FBPE #RevokeArticle50 (@derekjames150) 7. března 2019

Pokud poslanci v úterý dohodu opět odmítnou, budou ve středu hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody. Tato varianta ale téměř jistě neprojde. Následující den pak bude sněmovna rozhodovat o tom, zda by měl být brexit, plánovaný na 29. březen, odložen.

Podle britského ministra financí Philipa Hammonda je odložení brexitu pravděpodobné, pokud zákonodárci brexitovou smlouvu neschválí. "Pokud dohoda v úterý neprojde, nastane parlamentní proces, který velice pravděpodobně vyústí v odklad (brexitu) a povede k nejistému výsledku, nejistotě pro britskou ekonomiku, nejistotě pro obyvatele napříč zemí," uvedl dnes Hammond, kterého citovala agentura Reuters. Poslance vyzval, aby se zamysleli nad důsledky případného neschválení dohody.

Irská pojistka by začala platit tehdy, pokud by během případného přechodného období po brexitu nebyla uzavřena obecná dohoda o budoucích vztazích, která by rovněž zajistila zachování volného režimu na irské hranici.

Při uplatnění pojistky by Británie zůstala v bezcelní zóně s EU a Severní Irsko by navíc podléhalo některým pravidlům jednotného unijního trhu. Brexitová dohoda o opatření hovoří jako o dočasném, avšak dále tento aspekt nerozvádí. Část britských poslanců se proto obává, že by Británie skrze něj mohla na dlouhou dobu zůstat "uvězněna" v unijních strukturách. Brusel ale dojednanou dohodu znovu otevřít odmítá.

Související

Více souvisejících

Brexit Velká Británie Theresa Mayová Philip Hammond (šéf britské diplomacie) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy