Pat v EU: Summit opět odložen, Timmermans zdaleka není jediným zádrhelem

V Bruselu byl dnes už podruhé odložen start dalšího jednání summitu, na kterém se premiéři a prezidenti zemí EU pokusí odblokovat pat kolem rozhodování o novém obsazení klíčových funkcí ve vedení unijních institucí.

Na twitteru opětovné přeložení startu schůzky, tentokrát ze 13:00 na 14:00 oznámil Preben Aamann, mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska, který podle něj nyní pokračuje v konzultacích s premiéry a prezidenty.

Jednání mimořádného summitu zůstává zablokované především kvůli plánu, který by do čela Evropské komise dostal nizozemského socialistu Franse Timmermanse. Plán v neděli večer a v pondělí na mimořádném a mimořádně dlouhém summitu narazil na odpor nejen Česka a dalších zemí visegrádské skupiny (V4, ČR, Polska, Slovenska a Maďarska), ale také Itálie a dalších zemí.

To, že Timmermanse nesnáší Kaczynski a Orbán, je pochopitelné, až příliš často jim šlapal na kuří oka a ukazoval, že vláda práva není jen prázdná fráze. Proč ale užitečného idiota hraje Česká republika? https://t.co/Jtb0jMCI0O

— Tomáš Prouza (@ProuzaTomas) 30. června 2019

Důležitější než názor V4 dnes bude postoj části premiérů hlásících se k Evropské lidové straně (EPP), kteří zatím míní, že právě EPP má na vedení komise větší nárok než zástupce socialistické frakce. Podle několika diplomatů dnes jako možná nová varianta do čela EK od lidovců zaznělo jméno německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové. Proti té by země V4 nic nenamítaly, ale návrh zřejmě úspěšný nebude.

Členské státy EU totiž "otázka Timmermans" jasně dělila i dnes dopoledne. V pondělí po odchodu z neúspěšného a více než 18 hodin dlouhého jednání francouzský prezident Emmanuel Macron připomněl, že věc má dopad na image EU ve světě a na vnímání Evropské rady - tedy summitu - u občanů evropských zemí.

Trvající nesouhlas Visegrádu s prvním místopředsedou nynější komise při příchodu na summit razantně potvrdil český premiér Andrej Babiš. Timmermans podle něj nerozumí Střední Evropě, nemá ji rád, jeho postoj v migrační problematice je nepřijatelný a proto je pro Visegrád nepřijatelný i on.

Významný zástupce socialistického tábora, španělský premiér Pedro Sánchez ale naopak potvrdil, že jeho frakce na Timmermansovi trvá. Není podle něj možné do čela komise odmítat někoho, kdo hájí evropské hodnoty a zájmy.

Právě Timmermans se do značné míry stal tváří sporu mezi evropskými institucemi a Polskem a Maďarskem o kvalitu právního státu v těchto dvou zemích.

Babiš také zdůraznil, že on ani jeho kolegové ze Slovenska, Polska a Maďarska, nyní na summitu nehrají politickou hru, ale hájí zájmy svých států. Logické by podle něj bylo, aby komisi vedl EPP, protože ta v květnu vyhrála eurovolby.

Nizozemský premiér Mark Rutte, který je stejně jako Babiš součástí evropské liberální frakce, při příchodu v souvislosti s Babišem podotkl, že "různí kolegové mají různé názory na různé kanditáty".

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by měli dnes šéfové států a vlád k řešení personálního rébusu přistoupit "s novou kreativitou" a uvědomit si, že každý bude muset do jisté míry ustoupit. Začátek jednání byl odložen a už před ním začaly nejrůznější související dvoustranné a vícestranné schůzky a diskuse.

Summit se od neděle snaží vyřešit skládačku související v první řadě s obsazením funkce předsedy Evropské komise. Těsně před jednáním nového složení europarlamentu, který bude ve středu volit svého předsedu, je ale součástí dohod stále i toto křeslo. Pokud se dnes lídři zemí nedomluví, parlament svého nového šéfa zvolí ve středu stejně a celá "hra o trůny" tak změní dynamiku.

O předsedovi komise mohou teoreticky prezidenti a premiéři rozhodovat v hlasování takzvanou "posílenou kvalifikovanou většinou", řada z nich ale podobný postup odmítá a doufá v nalezení konsensuální shody. Takový vývoj by si přál například italský premiér Giuseppe Conte.

Pokud by se hlasovalo, muselo by být pro aspoň 21 z 28 členských zemí, které zároveň představují nejméně 65 procent obyvatel unie

V pomyslném balíku je i nový předseda Evropské rady, tedy nástupce Donalda Tuska, pozice v čele unijní diplomacie po Federice Mogheriniové a také nový šéf Evropské centrální banky (ECB) po Mario Draghim.

Polský premiér Mateusz Morawiecki připomněl, že při řešení skládačky by měly být zohledňovány nejen politická příslušnost nominantů, ale i geografické rozložení napříč unií. Další politici zmiňují význam co nejrovnějšího zastoupení mužů a žen.

Přes opatrný optimismus, který dávali účastníci summitu najevo před začátkem jednání, je stále dohoda daleko. V kuloárech už se tak hovoří také o možnosti dalšího mimořádného summitu tento měsíc, zmiňováno je datum 15. července.

Související

Více souvisejících

Summit EU EU (Evropská unie) Frans Timmermans visegradská čtyřka Emmanuel Macron Andrej Babiš Mark Rutte (VVD - Lidová strana pro svobodu a demokracii)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Co bude s důchody? Pavel plánuje další jednání o důchodové reformě

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy