Poprask v europarlamentu: Farage a spol. se při hymně EU otočili zády, sklidili kritiku

Členové britské protiunijní Strany pro brexit se postarali o rozruch během dnešního úvodního zasedání nového Evropského parlamentu. Při zpěvu Ódy na radost, neoficiální hymny EU, se demonstrativně otočili zády k předsednickému pultu. Vysloužili si za to kritiku od předsedajícího Antonia Tajaniho i od svých britských kolegů.

Farageova nová formace se v květnových volbách ziskem 29 křesel stala vůbec nejsilnější ze všech 190 národních stran, které mají v EP své zástupce. Celá skupina se během úvodního ceremoniálu beze slova otočila a dala najevo svůj odmítavý postoj k setrvání Británie v EU.

"Pokud to tak chcete brát, byl to velmi tichý akt vzdoru," komentoval Farage akci v rozhovoru s televizí Sky News. Strana podle něho o své přítomnosti v EP dala viditelně vědět hned první den.

Další politici volili většinou kritická slova. "Je to otázka respektu. Neznamená to, že nutně musíte sdílet hodnoty Evropské unie. Když slyšíte hymnu jiné země, postavíte se," pokáral je Tajani, který jako minulý šéf předsedá zasedání EP až do středeční volby nového vedení.

Vůdce konkurenčních britských labouristů v europarlamentu Richard Corbett označil gesto Farage a spol. za "trapné". "Opravdu je lidé zvolili kvůli tomuhle?," ptala se na twitteru europoslankyně zelených Catherine Rowettová, podle níž byl čin politiků brexitové strany "hloupý a plný zlosti".

❌ Stop sharing the photos of those who disrepectfully turned their backs during the first session of the new #EuropeanParliamentInstead ??✅ Distribute this photo of the @TheGreenParty MEPs who were able to come back - more powerful than ever - as they stood up to #Remain pic.twitter.com/aW9Ya0nHVH

— Seden Anlar (@SedenAnlar) 2. července 2019

Jeden z hlavních zastánců rázného brexitu Farage hodlá přispět k tomu, aby jeho země a s ní i 73 britských europoslanců opustila unii v aktuálně dohodnutém termínu do 31. října. Pokud k tomu však nedojde, chce se svými kolegy setrvat v EP déle.

Navzdory tomu, že jeho strana početně posílila, nepatří na rozdíl od minulého období do žádné frakce. Tím se Farageovi mimo jiné krátí čas na často velmi plamenná řečnická vystoupení.

Šéf Strany pro brexit dnes v médiích pohrozil vládnoucím britským konzervativcům, že pokud brexit do konce října nedotáhnou ke skutečnému rozvázání svazku s EU, voliči ještě výrazněji podpoří jeho formaci a Farage se stane premiérem.

Někteří britští komentátoři v souvislosti s komplikovaným vyjednáváním o vrcholných unijních pozicích poznamenávají, že neschopnost unijních politiků dosáhnout dohody dává Farageovi a dalším zastáncům rázného brexitu argument pro urychlený odchod Británie z evropského bloku.

Související

Boris Johnson

Dohoda Británie s EU je podle Johnsona dobrá pro celou Evropu

Dohoda o pobrexitových vztazích s Evropskou unií je dobrá pro celou Evropu, řekl dnes britský premiér Boris Johnson. Unie bude spojencem Británie a za dveřmi bude mít prosperující zemi, řekl dnes premiér novinářům po zprávě o dosažení dohody.
Velká Británe: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Lockdown Anglie se může protáhnout do příštího roku, píše The Times

Anglická proticovidová uzávěra by se mohla protáhnout i do příštího roku, pouze přes Vánoce by se opatření mohla krátce rozvolnit. Podle deníku The Times před tím varovali kabinetní ministři. Premiér Boris Johnson omezení vycházení a služeb ohlásil v sobotu s tím, že začnou platit ve čtvrtek.

Více souvisejících

Nigel Farage evropský parlament EU (Evropská unie) Antonio Tajani

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy