V Rusku doutná vážný konflikt. Kreml dělá mrtvého brouka, varuje analytik

Moskva - Válka na Donbasu vyhnala z domovů statisíce Ukrajinců, kteří míří vesměs do jižních oblastí Ruska. Ačkoli jsou Rusové známí svou pohostinností, všechno má své meze. Vypuknou sociální nepokoje? Kreml čeká těžké období, říká pro server russia-direct.org Dmitrij Polikanov, viceprezident ruské nevládní organizace PIR-Center, která se mimo jiné zabývá otázkami mezinárodní bezpečnosti.

Už za války v Čečensku se muselo Rusko vyrovnat s přívalem uprchlíků. Moskva tehdy vynaložila značné usilí, aby k lidem žijícím ve stanech dorazila humanitární pomoc. Dnes je situace horší.

Podle OSN východní Ukrajinu opustilo 660 tisíc lidí, kteří se v Rusku nechali zapsat na seznam běženců (na západ Ukrajiny uteklo z Donbasu téměř 300 tisíc lidí). Úřady jim poskytují ubytování po hotelech a finanční pomoc. „Problém je v tom, že tito lidé většinou nedělají nic jiného, než že přečkávají válku," říká Polikanov.

Nicnedělání vede k tomu, že mají stále vyšší požadavky. Přou se například o přerozdělování humanitární pomoci a úřady tady mnoho nezmůžou. Jsou pod přísnou kontrolou Moskvy, která jim přikazuje, že se musí o uprchlíky postarat stůj co stůj.

Místní si začínají stále hlasitěji stěžovat. Upozorňují na fakt, že „líní" uprchlíci se mají lépe než oni sami. Problém ještě zhoršují ekonomické problémy, do kterých se Rusko dostalo. 24 procent Rusů si myslí, že je stát k běžencům příliš stědrý, a 45 procent je pro to, aby byli Ukrajinci posláni zpět na Donbas, jakmile se situace uklidní.

Pro dobrotu na žebrotu?

Napětí roste také tam, kde uprchlíci přeci jen pracují. To se týká Sibiře, kam byli někteří Ukrajinci přesunuti v rámci pracovních projektů. Jsou ochotni dělat za nižší mzdu, a berou tak místním práci. Stěžují si už i ruské prostitutky, protože lehké děvy z Ukrajiny nabízejí služby levněji.

Objevily se názory, že by zpět na Donbas měli být vráceni muži, aby tam pomáhali s obranou. Někomu se může zdát kruté posílat lidi zpět na bojiště, jenže Rusové to chápou jinak. Pro ně jako patrioty je nemyslitelné, aby se muži vyhýbali boji za vlast.

Zde je taky patrný rozpor v tom, jak krizi na Ukrajině vnímají Rusové a jak uprchlíci. Ti se hájí, že jde o ruskou válku, tak ať je Rusové nechají být a perou se s vládou v Kyjevě. Takové poznámky ale mezi Rusy vyvolávají pocit „pro dobrotu na žebrotu".

VIDEO: Uprchlíci z Donbasu jsou stěhováni až na Sibiř. Jak za Stalina?

Zdroj: YouTube

Řešení bude pro Kreml obtížné

Panují obavy, že brzy nastane situace jako po čečenské válce, kdy ve městech začaly řádit skupiny ultranacionalistů, které fyzicky napadaly cizince. Pokud se konflikt na Ukrajině ještě víc vyhrotí, Moskva musí počítat s dalšími zástupy ukrajinských běženců. A to už Rusko ekonomicky neutáhne.

Jestliže se z Donbasu stane „zamrzlý konflikt", budou mezi Rusy sílit názory, aby se běženci vrátili nebo aby zůstali v Rusku, ovšem už bez státní podpory. Museli by tedy pracovat. Jenže to je začarovaný kruh, protože zaberou Rusům pracovní pozice.

Pak je zde ještě třetí možnost. Donbas válku vyhraje a osamostatní se. Pak Rusové usoudí, že se mají všichni uprchlíci vrátit na východní Ukrajinu a podílet se na budování svého nového státu.

„Tyto otázky zatím Moskvu příliš netrápí, byť by měly, protože řešení musí přijít rychle. Ruská vláda by se mohla například inspirovat podobnými situacemi, které nastaly po válkách v Africe, Evropě či Asii," navrhuje Polikanov.

Kreml se podle něj nevyhne jednáním s mezinárodními organizacemi, pokud chce uprchlickou krizi trvale a efektivně vyřešit. To ovšem znamená nechat si poradit a opustit falešný smysl pro národní hrdost. A poté bude muset Rusko přemýšlet o tom, jakým způsobem se zapojí to poválečné obnovy Ukrajiny, byť Moskva zatím prohlašuje, že do toho jí nic není.

Související

Více souvisejících

Rusko Ukrajinská krize uprchlíci

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Hurikán Helene zpustošil jihovýchod Spojených států. Způsobil největší škody od Katriny

Hurikán Helene, který na konci září zasáhl jihovýchod Spojených států, způsobil největší škody na pevnině od doby, kdy v roce 2005 udeřil hurikán Katrina. Podle nejnovějších informací si vyžádal nejméně 213 obětí, uvádí server The Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy