Na Dny NATO dorazilo 140 tisíc diváků, lákal hlavně konvertoplán

Mošnov (Novojičínsko) - Na letiště do Mošnova dnes dorazilo rekordních 140 tisíc diváků. Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných ail AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Mottem akce je „Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita“, a proto je jejím hlavním cílem prezentovat široké veřejnosti co nejpestřejší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Akce je řazena do „klubu prestižních evropských show“ a přestože náklady na ni každoročně rostou, veřejnost měla, má a vždy bude mít na tuto akci bezplatný vstup.

"Je to o kvalitě programu, který skutečně stoupá každý rok," komentoval to mluvčí akce Jaromír Krišica. Je podle něj možné, že hodně lidí přilákal americký konvertoplán CV-22B Osprey, který měl v Mošnově evropskou premiéru. Stroj, který kombinuje vlastnosti vrtulníku a dopravního letadla, byl na akci k vidění pouze dnes a od rána byl v obležení stovek návštěvníků.

V okolí letiště se ráno a dopoledne tvořily několikakilometrové kolony aut, v nichž lidé čekali i dvě hodiny. Dopravní komplikace se v okolí Mošnova očekávají i během neděle.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ocenil vysokou návštěvnost, která je podle něj úplně v kontrapunktu s tím, že se říká, že lidi takové věci nezajímají. "Myslím, že to lidé chtějí vidět úplně právem, za co se stát rozhodne utrácet jejich daně, a je dobře, že vidí, že ti vojáci a policisti a všichni, nechci nikoho vynechat, že to jsou profíci a že tu práci dělají skvěle a že je ta práce tvrdá," řekl Stropnický.

Zástupce velitele Vzdušných sil Jaromír Šebesta ČTK řekl, že pro armádu je významné, že může ukázat svou leteckou a pozemní techniku. "Letectvo je výkladní skříní technické úrovně každého národa a výkladní skříní letectva jsou letecké dny a ukázka techniky pro veřejnost. Tohle je největší akce, která se u nás pořádá, tím pádem má taky největší význam," řekl Šebesta.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval, že Česko bude v příštích letech navyšovat svůj obranný rozpočet. Řekl také, že uvítal výsledek skotského referenda, protože Evropa by se neměla štěpit.

Zdroj: YouTube

Pozor na poškození sluchu

"V souvislosti se zajištěním bezpečnosti návštěvníků a zajištění řádného průběhu akce jsme stejně jako loni požádali Radu Moravskoslezského kraje, vlastníka příslušných pozemků, o vydání zákazu vstupu na pozemky pod osou letových ukázek. Jedná se o nebezpečné území, na jehož přeplněnost návštěvníky si stěžovaly posádky letounů. Prosíme tedy o dodržování zákazu vstupu pod osu letových ukázek," informuje natodays.cz.

Mějte též prosím na paměti, že umístění naší akce v rámci letištního areálu je jediné možné. Jsme si dobře vědomi všech aspektů s tím spojených, jako je třeba „procházka kolem plotu" z centrálního parkoviště do místa konání. Opravdu není možné pustit desítky tisíc lidí přímo na přistávací dráhu, kde mimo letounů vystupujících na naší akci samozřejmě přistávají a startují dopravní letouny v rámci standardního provozu na letišti. Tzv. práh dráhy je proto nutné obejít v takové vzdálenosti, která zaručuje bezpečnost návštěvníků i přistávajících letounů.

Diváci mají rádi, pokud jsou dynamické ukázky co nejdynamičtější, nejefektivnější a nejrealističtější. Proto jsou doprovázené velmi silnými zvukovými efekty, způsobenými ať už motory bojových letounů anebo pyrotechnikou. Doporučujeme si tedy vzít s sebou chrániče sluchu a dobře zvážit, zda na akci vezmete i své malé děti. Špunty do uší půjde zakoupit v infostáncích v areálu akce.

V předvečer akce došlo ke dvěma změnám

Technická porucha po nácviku znemožnila vystoupení na letošních Dnech NATO polskému MiGu-29."Diváci i tak budou moci vidět polský MiG-29 na statické ukázce a v letové ukázce se přestaví MiG-29 slovnských vzdušných sil," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Změna nastala i u belgického C-130 Hercules. „Transportní letoun musel neplánovaně odletět do Skotska, tudíž nemohl dorazit podle původního plánu ve tři hodiny odpoledne, ale přiletí až okolo půloci. Kvůli zpoždění nemůže být na sobotu odtažen na statickou stojánku," zdůvodnil Pavlačík.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO Armáda C-130 Hercules

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy