Konvoj Američanů a Britů přenocoval u Prahy, pak opustil Česko

Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (u Prahy) - Konvoj americké a britské armády opustil Českou republiku. Poslední, sedmá část konvoje překročila přechod do Polska v Náchodě po 15:00. Celkem 125 vozidel a 550 lidí se přesouvá z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. První kolona vyrazila dnes kolem 07:00 z kasáren ve Staré Boleslavi u Prahy, kde vojáci přečkali noc, a míří na hraniční přechod v Náchodě. Brány boleslavských kasáren postupně opouštějí další části konvoje. "Žádné problémy zatím nemáme hlášeny," řekla ČTK kolem 09:30 mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Vojáci jeli přes ČR od soboty. První část konvoje opustila Česko dnes před 11:00. Konvoj čítající 125 vozidel a 550 lidí se přes Česko přesouval z Německa do Polska, kde by vojáci měli působit v rámci snahy NATO o posílení svých východních členů. Noc na dnešek vojáci strávili v kasárnách ve Staré Boleslavi u Prahy.

První část konvoje vyjela ze staroboleslavských kasáren dnes v 07:00. K Náchodu se vydala po dálnici D10 a dále po dálnici D11 směrem na Hradec Králové. Po objetí Hradce králové kolona zamířila na Jaroměř a Náchod.

Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren. Například v Jaroměři vojáky pozdravili příznivci Američanů se dvěma historickými vojenskými džípy. V Náchodě a na samotném hraničním přechodu se na konvoj přišly podívat stovky lidí.

Přejezd konvoje přes náchodský hraniční přechod téměř žádné zdržení dopravy nezpůsobil. Obrněnce a další vozy kolony si od české vojenské policie plynule přebrali jejich polští kolegové. Řidiči ostatních vozidel po tuto dobu čekali několik minut, žádné velké kolony se netvořily.

Jádro konvoje tvořili američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí byla i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezli desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly.

Související

Ilustrační foto

Konvoj americké armády dnes ráno opustil Česko

Náchod - Konvoj americké armády rozdělený do dvou částí dnes ráno opustil v Náchodě Českou republiku. Kvůli technickým závadám na vozidlech byl konvoj o několik hodin opožděn, řekla ČTK Vlastimila Cyprisová z Generálního štábu Armády ČR.

Více souvisejících

konvoj britských a amerických vojáků v ČR (25. března 2017) Armáda Americká armáda (U.S. ARMY) Armáda U.K.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy