Středoevropské země připraví cvičení na ochranu hranic

Praha - Šest zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) připraví společné cvičení na ochranu hranic. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického (ANO) by se měly manévry uskutečnit v řádu několika měsíců.

Na CEDC se podílejí Česko, Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko, uskupení letos předsedá Česká republika.

"Budeme se vzájemně v regionu podporovat, jak z hlediska policejní a vojenské spolupráce, tak i z hlediska civilních sil s cílem chránit naše hranice. To chceme jasně dokumentovat, že jdeme společným směrem, chceme to odpovídajícím způsobem prezentovat i v Bruselu," řekl rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil.

Země CEDC to podle něj budou požadovat jako úkol Evropské unie, ale nechtějí do projednání v Bruselu čekat. Jedním ze společných kroků má být cvičení, na kterém by CEDC podle Doskozila chtělo ukázat, jak si představuje ochranu společných hranic.

Doskozil zároveň poznamenal, že hlavní myšlenkou vzniku akčního plánu bylo myšlenka, že když jde o téma ochrany vnějších hranic a o bezpečnost lidí, je potřeba využít všech možných prostředků. "V Bruselu jsme se zatím v této oblasti nedostali moc daleko, zatím to není jednotně uznáváno, že bychom se měli vydat společně touto cestou," podotkl.

Podle Stropnického se mluvilo i o celkové bezpečnostní situaci v Evropě. Odkázal při tom na nedávnou pražskou konferenci, na které se předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vyslovil pro vytvoření Evropského obranného fondu (EDF), který by sloužil k částečnému financování společné evropské obrany.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický Středoevropská obranná spolupráce (CEDC) Rakousko Praha Armáda České Republiky Rakouská armáda EU (Evropská unie) hranice

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy