Teroristé měli buňku v Praze. Policie zatkla dva Iráčany

V Praze byli ve středu zadrženi dva údajní teroristé, kteří tvořili společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu. Řekl to dnes podle agentur APA a DPA rakouský ministr vnitra Herbert Kickl. Až poté česká cizinecká policie informovala veřejnost, že ve středu zadržela na pražském letišti dva cizince, kteří jsou v Rakousku podezřelí z terorismu. Iráčana podezřelého ze dvou útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu zatkla policie ve Vídni v pondělí, ve středu zadržela i jeho ženu. Oba jsou nyní ve vyšetřovací vazbě. Iráčan podle svého obhájce tvrdí, že s dvojicí zadrženou v Praze, ale nemá nic společného. Zadržení obou osob potvrdila serveru EuroZprávy.cz mluvčí Policie ČR Eva Kropáčová.

„Právě včera (ve středu) byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku,“ citovala DPA z Kicklova vystoupení v rakouském parlamentu.

„Můžeme potvrdit, že policisté z cizinecké policie včera na Letišti Václava Havla v Praze na základě Evropského zatýkacího rozkazu vydaného Vídeňským zemským úřadem pro ochranu ústavy a boji proti terorismu zadrželi krátce po příletu do České republiky dva cizince. V současné chvíli byli oba umístěni do policejní cely,“ uvedla pro EuroZprávy.cz policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Skvělá práce! Čeští policisté zadrželi na Letišti Václava Havla dva cizince podezřelé z říjnových útoků na rychlovlaky v Německu. Je to důkaz fungující evropské spolupráce, která je v boji proti terorismu mnohem účinnější, než závory a zadrátované hranice.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 28. března 2019

„Cestou mezinárodní spolupráce kontaktujeme danou zemi, která vydala Evropský zatýkací rozkaz. O jejich vydání bude dále rozhodovat soud,“ dodala vzápětí.

Dvaačtyřicetiletý Iráčan zadržený ve Vídni podle německého státního zastupitelství zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Rakouská prokuratura uvedla, že ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě.

Iráčan je mimo jiné podezřelý, že spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu natáhl ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk. Vznikla jen hmotná škoda.

V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Zadržený Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Ve středu zadržela rakouská policie také jeho manželku. Na oba dnes soud uvalil vyšetřovací vazbu. Mluvčí soudu Christina Salzbornová podle APA uvedla, že podezření z teroru čelí oba manželé.

Muž se k činům, které mu jsou kladeny za vinu, již ve středu přiznal, podle dnešního sdělení soudu ale nadále odmítá, že jeho motiv byl teroristický. A odmítá i to, že by měl v úmyslu někoho zabít. Jeho manželka se podle Salzbornové k obvinění dosud nevyjádřila.

Podle obhájce Wolfganga Blaschitze zadržený Iráčan tvrdí, že jednal zcela sám. U soudu, který rozhodoval o jeho vazbě, uvedl, že jeho motiv byl politický. "Chtěl vyslat signál, protože se Německo podílelo na válečných operacích proti Iráku, jeho vlasti. Zabít ale při útocích nechtěl nikoho," řekl Blaschitz. Jeho klient u soudu rovněž odmítl, že by měl něco společného s dvojicí zadrženou na letišti v Praze.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud v Brně začal řešit případ plánování teroristického útoku

Krajský soud v Brně se dnes začal zabývat případem mladistvého, který podle obžaloby připravoval teroristický útok inspirovaný obdobnými útoky v cizině. Vzhledem k věku obviněného bylo jednání neveřejné. Mladík je ve vazbě, soud jej tam ponechal v první polovině září. Mladíka přivedla do jednací síně eskorta. Hlavní líčení bude pokračovat v dalším termínu dokazováním.
Soud, ilustrační foto

Další Čech stanul před soudem kvůli bojům v Donbasu, je obviněn z terorismu

Z teroristického útoku se dnes u Krajského soudu v Plzni začal zpovídat šestadvacetiletý Lukáš Nováček z Karlovarska. Podle obžaloby odletěl v červenci 2015 na východní Ukrajinu do míst ovládaných separatistickými strukturami, takzvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, které vyhlásily odtržení od Ukrajiny.

Více souvisejících

Terorismus v ČR Praha Rakousko Herbert Kickl Policie ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy